SOLAS - THE TURNING TIDE

Ondanks diepe miserie, het mislukken van de aardappeloogst en de overtocht in het onderste van de buik van de emigratieschepen bleven de Ieren muziek maken, iets dat sterker is dan henzelf. Die overlevingsdrang vind je bij Solas terug, folkbandje dat al meer dan twaalf jaar traditionele folkmuziek creëert of vernieuwt. Het aantrekken van gastmuzikanten houdt hun folkmuziek tevens verrassend levendig, zoals ook op dit album. Zangeres Deirdre Scanlan werd inmiddels vervangen door Mairead Phelan. Multi-instrumentalist Seamus Egan, die ook drie soloalbums op zijn naam heeft staan, is er wèl nog steeds bij en laat deze ‘The Turning Tide’ opleven met Keltische instrumenten, waaronder flute, whistle en bodhrán.

Folksongs en ballades wisselen af met reels, jigs en danstunes, waaronder een wals. Net als bij Capercaillie, Arcady, Altan of Skolvan, - of deze bands nu in Ierland, Schotland of Bretagne muziek spelen -, lijken de songs in eeuwenoude beweging als golven de rotsen te overspoelen of er dartel omheen te dansen. Mairead met haar broze stem leeft zich in in de ballades, covers van Richard Thompson, Josh Ritter en Bruce Springsteen. Vooral bij Ritter’s ontroerend ‘A Girl In The War’ benadrukken fiddle en fluit nog de weemoed van Mairead’s zang. Ook ‘A Tune For Roan’ met sobere gitaarbegeleiding is een delicaat pareltje.

Het spelen en samenzang zit de Ieren in het bloed, eens te meer vast te stellen wanneer je violiste Winifred Horan en beide medemuzikanten/zangers, McAuley met accordeon en McElholm met gitaar, deze traditionele muziek hoort vertolken, quasi geïllustreerd bij hun ‘Trip To Kareol’ waar de bodhrán het ritme aangeeft. Hun dansbare muziek verleidt en verlokt. En de ‘Ghost of Tom Joad’ reveleert het mythische.

Dit folky hecht ensemble stond op menig festivalpodia zowel in Europa als Amerika en slaagt er telkens weer in om de schare fans te laten aangroeien. Met dit laatste gevarieerd album, waarin het traditionele en spontane improvisaties samengaan, wordt de historische weg vervolgd van de Ieren uit vorige generaties die hun land verlieten om met muziek een bestaan op te bouwen en tegelijkertijd de wereld te veroveren.

Marcie


 

Artiest info
Website  
 

Label: Compass Records
Distr. : Music & Words