LOS LOBOS - TIN CAN TRUST

Omdat ik met mijn 55-plus ver boven de doelgroepleeftijd van de vorige Los Lobos release zat... het was immers een Disney tribute... was deze niet echt aan mij besteed. Ook zij zelf zagen dit slechts als een tussendoortje, want al vlug is nu een "ware" release van onze in L.A. gebaseerde  Mexicaanse vrienden verschenen, want dat was ondertussen al vier jaar geleden.

Opnieuw het oude vertrouwde Los Lobos geluid dus deze keer, wat betekent: de gebruikelijke mix van wat  Mexicaanse getinte, meer traditionele nummers , eigenzinnige blues en hoogst originele Amerikaanse rootsmuziek, een sound die ons door de jaren tot onvoorwaardelijke fan van de band maakte.

De idee rond deze nieuwe opnames was: we gaan terug naar onze thuisbasis, East L.A, in een vervallen stadswijk, in een kleine, sobere studio, zonder songs, enkel met wat ideeën en maken er een puur groepsalbum van. Het is een goede manier van werken gebleken, want "Tin Can Trust" is opnieuw een pracht van een plaat geworden. Er werd afgesproken dat elk idee een kans moest krijgen, alles moest geprobeerd worden, en dat is dan ook gebeurd.

Los Lobos is een hechte groep, ze zijn samen sinds hun debuut begin zeventig, en toen in 1984 saxofonist Steve Berlin hen kwam vervoegen, is dit de definitieve line-up geworden. Nummers als "Jupiter Or The Moon" zijn zo karakteristiek  voor Los Lobos, vol sfeer en met dat wat mystieke geluid wat hun zo eigen is. Maar ook hun bluesy kant komt wel in elke cd naar boven, hier met het knappe instumentale "Do The Murray", een pretentieloos  bluesy eerbetoon aan David Hidalgo's onlangs overleden hond met die naam .Toch verleggen ze ook bij iedere nieuwe release hun grenzen, en verkennen ze nieuwe terreinen, want herhalen doet Los Lobos zich zelden of nooit.

Een aantal van de sterkste tracks zijn een samerwerking van Hidalgo en Pérez, waaronder het eerder vernoemde "Jupiter On The Moon" en de opener "Burn It Down" met gast Susan Tedeschi  bescheiden in de backingvocals. Iedere nieuwe Los Lobos release heeft natuurlijk ook de nodige dosis Mexicaanse invloeden, en ook dus deze. Zo vertelt de afsluiter "27 Spanishes" het verhaal van de Spaanse verovering van Mexico, is "Yo Canto" een pretentieloze Cumbia, en de Norteno "Mujer Ingrata" zo'n typische song die de Mexicaanse sfeer van hun debuutplaat terug oproept.

Zoals elke Los Lobos release is ook deze weer een cd die je bij elke draaibeurt meer een meer gaat appriciëren en waarnaar je nog vaak blijft teruggrijpt. Het geheel is relaxed, laid back, maar bij wijlen voorzien van contrasterend, vinnig gitaarwerk van de heren Hidalgo en Rosas. Dit is niet, om het met de titel van hun debuut te zeggen "Just Another band from East L.A", maar een groep die na dertig jaar zichzelf bijft uitvinden en er in slaagt tegelijkertijd toch weer vertrouwd te klinken.

(RON)

 

 

 


 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records
Distr: Rough Trade

video