WOODLEG ODD - ONE STEP AHEAD

Als je voor een site als Rootstime schrijft krijg je natuurlijk te maken met muziek van over gans de wereld. Vandaar dat je ook geleerd hebt dat blues universeel is, we hadden reeds Australiërs, Grieken, Brazilianen en bluesartiesten uit allerhande contreien. Geen copycats, maar echte bluesartiesten, die naam meer dan waardig. Zo ook de Noorse bluesband Woodleg Odd, zo genoemd omdat de drummer, Odd Lie, een houten been heeft.

Geografisch misschien ver verwijderd van Chicago en de Delta van de Mississippi, maar één met de spirit van de muziek die daar vandaan komt. Als je deze band bezig hoort, kan je moeilijk geloven dat dit geen Amerikaanse band is, en dat is tegelijkertijd ook weer niet zo verwonderlijk, want de jonge leadzanger en slide gitarist Adam Douglas is iemand die twee jaar geleden van de States naar Noorwegen verhuisde na bij Watermelon Slim gespeeld te hebben en bij de soulformatie Groovehogs. Daarbij komt dat de plaat geproduceerd werd door de befaamde Jim Gaines in Memphis en je begrijpt waarom het geluid van deze Noren zo authentiek kan klinken.

Soulvolle blues is dit dus, zoals we die kennen van Tad Robinson en Curtis Salgado . "One Step Ahead" heet de nieuwe . Soms komt er hulp van gastmuzikanten, ondermeer Reba Russell als backingzangeres op enkele nummers en een uitstekende blazerssectie die soms herinneringen aan Average White Band oproepen. Negen songs kunnen we onderbrengen in de categorie "soul-blues" zoals gezegd, maar er zijn drie verrassingen: "I’ve Been Down This Road Before" is een pure down home blues, met prima slide werk van gitarist Adam Douglas en een heerlijke mondharmonicabijdrage van Ronald Ottessen. "Walk Of Shame", is dan weer heel andere koek, een jazzy instrumental bestaande uit verschillende onderdelen en erg apart: de blazers leggen swing accenten, terwijl hij met een ouderwets jazzy gitaar in Wes Montgomery stijl een eerste laag legt, afgewisseld door de swingende Hammond van gast Larry Byrne, daar bovenop echter speelt Adam Douglas heerlijk klinkende slide akkoorden in bluesrock stijl. Een zeer aparte instrumental, dat is het minste wat je kan zeggen. Het derde buitenbeentje tenslotte is de afsluiter "A thousand Times Before" een seventies rocksong op het eerste gehoor, een mengeling tussen Free en The Who zou je het wel kunnen noemen, maar net zoals de rest van de cd klinkt het weer opperbest.

Woodleg Odd is een prima band, dit is reeds hun vijfde cd, hun vier vorige werkstukken hebben we niet kunnen beluisteren, maar met "One Step Ahead" maakten ze een verpletterende indruk op ons, en vooral hun (recente) frontman Adam Douglas, een prima zanger en slide gitarist, drukt zijn stempel op deze knappe release. Ik heb het al een paar maal mogen zeggen de laatste weken dankzij prima releases van onder meer de Zweed Peder Aff Ugglas, de Deen Mike Andersen en deze Noorse vrienden. Scandinavia Rules!

(RON)

.

 

 

 


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video