RAY LAMONTAGNE AND THE PARIAH DOGS – GOD WILLIN’ & THE CREEK DON’T RISE

Zijne schuchterheid Raymond Charles (Ray) LaMontagne is een Amerikaanse singer-songwriter die er op enkele jaren tijd in slaagde om een grote schare fans om zich heen te verzamelen. De zwaar bebaarde zanger met de hese, rasperige stem is intussen een gevestigde waarde en heeft een miljoenenverkoop van cd’s op zijn palmares staan. Zijn drie albums “Trouble”, “Till The Sun Turns Black” en “Gossip In The Grain” werden geproduced door Ethan Johns en waren telkens goed voor platina, ondanks het feit dat zijn debuutplaat “Acre Of Land” helemaal de mist in was gegaan.

Voor zijn allernieuwste album bracht hij een nieuwe begeleidingsgroep samen die hij de naam ‘The Pariah Dogs’ gaf en die bestaat uit drummer Jay Bellerose, bassiste Jennifer Condos, gitarist Eric Heywood en snarenvirtuoos Greg Leisz (gitaar, banjo, pedal steel, mandoline). Voor het eerst in zijn carrière nam hij de productie van het album voor zijn eigen rekening.

Deze cd die als titel “God Willin’ & The Creek Don’t Rise” meekreeg is een extra pareltje aan de toch al vrij grote kroon van Ray LaMontagne. Het begint met een funky song “Repo Man” en zet de luisteraar meteen op het verkeerde been want daarna is het al tristesse, weemoed, smart en lijden wat de klok slaat. Dergelijke emoballads zijn het handelsmerk van deze introverte artiest en de nieuwe klassiekers op dit album heten “New York City’s Killing Me” (wat een geweldige tearjerker), de titeltrack “God Willin’ & The Creek Don’t Rise”, het intrieste “Are We Really Through” en “This Love Is Over” net als het door mondharmonica-intermezzo’s zeer sterke “For The Summer”.

Tussendoor komt er toch wat meer ritme in de nummers via “Beg Steal Or Borrow” dat als eerste single werd uitgebracht en ook de banjosong “Old Before Your Time” en de cynische slotsong “Devil’s In The Jukebox”. Het beklijvende, geheel akoestisch gebrachte “Like Rock & Roll And Radio” zorgt voor een bloedstollend moment bij de beluistering van deze prachtige cd.

Ray LaMontagne werkte in een schoenenfabriek in Lewiston, Maine tot eind 1999 toen hij zijn talent als songschrijver en zanger ontdekte en besloot om het er op te wagen als soloartiest. Hij is net 37 jaar geworden, gehuwd en vader van 2 kinderen en hij schrijft schitterende songs op het hoogtepunt van zijn carrière. Het bezorgt je als luisteraar het gevoel dat je al hoopvol uitkijkt naar zijn volgende plaat terwijl je nog maar net naar zijn laatste worp aan het luisteren bent. Supermooie plaat!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: RCA Records
Info : Sony Music