KATY MOFFATT – PLAYIN’ FOOL (Live in Holland)

Katherine Louella Moffatt is een 60-jarige Amerikaanse muzikante, songschrijfster en zangeres die onder de naam Katy Moffatt emotievolle folkliedjes brengt in de stijl van Judy Collins en andere verhalende zangeressen. Als zus van country singer-songwriter Hugh Moffatt groeide ze op tussen de muziek die haar ouders door hun woonhuis lieten galmen. Nummers van de Beatles en Motown-klassiekers, maar ook Leonard Cohen en Judy Collins passeerden de platenspeler ten huize van de familie Moffatt.

Haar eigen composities zijn voornamelijk uit het leven gegrepen verhalen die ze liefst van al in duetvorm presenteert. Katy Moffatt’s nieuwe album is een verzameling van degelijke duetten die ze over een periode van zowat tien jaar op diverse locaties in Nederland live heeft opgenomen. 9 tracks dateren uit 1992, 4 uit 1995, 1 uit 1996 opgenomen in Zwitserland en 1 uit 1997 op dezelfde locatie in Lichtenvoorde waar de opnamen in 1992 plaatsvonden.

Naast vijf liedjes die Katy geheel solo brengt werden de meeste duetten samen met haar broer Hugh Moffatt gezongen. Maar het liedje “Kind Woman” van ‘Buffalo Springfield’ en ‘Poco’ stichtend lid Richard Furay brengt ze in duet met de Britse folkartiest Julian Dawson. Tom Russell en Andrew Hardin staan haar vocaal bij in het door Katy en Tom Russell samen geschreven nummer “Walking On The Moon” en Chris Smither’s klassieker “Love Me Like A Man” brengt Katy op schitterende bluesy wijze samen met Rosie Flores.

Van haar eigen songs ging onze voorkeur uit naar “Old Flames Can’t Hold A Candle To You”, “Making New”, “Papacita” en “On The Borderline”, allemaal nummers die door grote broer Hugh Moffatt werden geschreven en die ze ook allen in duet met hem brengt op deze plaat. De twee trieste levensverhalen die verteld worden in “Billy Collins”, over een bokser die het slachtoffer wordt van combines en maffiapraktijken, en in de titeltrack “Playin’ Fool”, een song van Nashville’s countryster Pat McLaughlin, getuigen van het grote inlevingsvermogen dat Katy Moffatt in de teksten van haar eigen composities weet te realiseren.

De laatste echte studioplaat van Katy Moffatt dateert uit 2008 en heette “Fewer Things”. Vorig jaar werd dan nog een compilatiebox uitgebracht onder de titel “Trilogy” waarin drie oudere cd’s in een gedigitaliseerde versie werden gebundeld, “The Evangeline Hotel” uit 1993, “Hearts Gone Wild” uit 1994 en “Midnight Radio” uit 1996.

Voor de vele liefhebbers van akoestische folksongs en voor muziekfans die het werk van Katy Moffatt wat van naderbij willen leren kennen zal deze “Live In Holland”-cd zeker een interessante aanwinst voor de platenverzameling blijken te zijn.


(valsam)

 

 

 


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:  Strictly Country Records