THE PRIDS – CHRONOSYNCLASTIC

Het was in een boerengat in Missouri dat zanger David Frederickson en bassiste Mistina La Fave zo’n tien jaar geleden besloten om ‘The Prids’ op te richten. Ze werden bovendien verliefd op elkaar, trouwden enige tijd later en zijn intussen weer netjes gescheiden uit het huwelijk maar niet uit de groep ‘The Prids’. Momenteel is de groep officieel gehuisvest in Portland, Oregon en vormen Maile Arruda (op keyboards) en Lee Zeman (op drums) de overige twee bandleden.

Twee jaar geleden sloeg het noodlot dan ook nog eens in alle hevigheid toe voor de groep toen een klapband van hun tourbusje een zwaar ongeval veroorzaakte en zowel busje als al hun materiaal op de vuilhoop deed belanden. Daarnaast liepen enkele bandleden ernstige kwetsuren op en wachtte een lange revalidatieperiode.

Met hun recentste album “Chronosynclastic” leveren ‘The Prids’ ontegensprekelijk hun beste album tot op heden af. Rauwe rockers, soms punkerig gitarenwerk maar steeds nauwkeurig toeziend op het melodieuze karakter van hun popsongs. Frederickson en La Fave zingen de meeste nummers in duetvorm en die boy/girl-combinatie klinkt heel geslaagd. Vergelijkingen in de vakpers met de sound van o.a. ‘The Smiths’, ‘Joy Division’, ‘The Cure’ en ‘Jesus And Mary Chain’ zijn dan ook volkomen terecht te noemen.

Opener “Hide Your Thoughts” klinkt als een hedendaagse popsong op een bedje van snerpende gitaren. “When I Look” herinnert aan het ruwe punkverleden van deze groep en “Waste Our Time” is gewoon een knap uitgewerkt en hitgevoelig rocknummer. “Break” sluit daarna nauw aan bij de sound die we via ‘Joy Division’ hebben leren kennen en de song “Fragile” had evenzo op de setlist van ‘The Cure’ kunnen staan.

De eerste single uit “Chronosynclastic” is het met bouwstenen uit de pop- en rockmuziek knap in elkaar geknutselde “I’ll Wait”. Voor ons favoriete liedje uit dit album moet je echter naar “Desolate” luisteren, een nummer waarin David Frederickson laat horen dat hij ook al zingend best uit de voeten kan in een tragere song. Voor het nummer “In The Fall” krijgen ze de muzikale steun van ‘Built To Spill’-gitarist Doug Martsch en Ryan Lynn zorgt voor knap lap steelwerk in het slotnummer “Tonight October”.

De powervolle live shows van ‘The Prids’ zorgen er steevast voor dat hun vele fans ‘the time of their lives’ beleven. Misschien mogen we ze binnenkort ook eens in Europa of zelfs in de Benelux live op een podium bewonderen. Dit leuke album kan hen daarbij alvast een stevig steuntje in de rug bieden.


(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label:  Velvet Blue Music