RED WANTING BLUE – THESE MAGNIFICENT MILES

In 1995 werd in Columbus in de Amerikaanse staat Ohio een vijfkoppige rockformatie opgericht onder de groepsnaam ‘Red Wanting Blue’. Stuwende kracht achter dit collectief is zanger Scott Terry, een man met een zeer krachtige baritonstem die ons regelmatig doet denken aan het stemgeluid van ‘Hootie And The Blowfish’-zanger Darius Rucker. Eric Hall (gitaar, lap steel, piano), Mark McCullough (bas), Greg Rahm (gitaar, keyboards) en Ed Davis (drums) zijn de vier overige groepsleden.

‘Red Wanting Blue’ heeft intussen al acht full-cd’s op het repertoire staan, waarbij ons vooral “Pride: The Cold Lover” uit 2004 en het live album “The Warehouse Sessions” uit 2006 zijn opgevallen.  De groep is zowat het hele jaar door op tournee doorheen Amerika wat hen de titel van ‘hardst werkende groep in Amerika’ heeft opgeleverd.

Hun plaat “These Magnificent Miles” werd oorspronkelijk al in 2008 uitgebracht, zij het enkel in de USA. In de voorbije jaren zijn de groepsleden vooral bezig geweest met soloprojecten maar nu hebben ze met de steun van een nieuw label ‘Fanatic Records’ en van de hardwerkende promotor Mike Farley besloten om dit lokaal heel succesvolle album wereldwijd te lanceren in de hoop de belangstelling van het bredere rockminnende publiek op te kunnen wekken en hopelijk daarna ook internationaal te kunnen gaan optreden.

De muziek op deze plaat klinkt weliswaar zeer Amerikaans maar de ervaring leert ons dat ook muziekminnend Europa voor deze rootsy sound te vinden is, getuige het succes van alweer diezelfde ‘Hootie And The Blowfish’. De producer van “These Magnificent Miles” is Jamie Candiloro die eerder met R.E.M., Willie Nelson en Ryan Adams al voor meerdere successen had gezorgd.

De Americana-sound in de twaalf tracks blijft gedurende de gehele beluistering van het album boeien. Natuurlijk zijn er enkele songs die op onze extra aandacht kunnen rekenen, zoals opener “Gravity”, het heerlijk laid back gebrachte nummer “You Are My Las Vegas”, de melodieuze rockballads “Red Ryder”, “The Air I Breathe”, “Probably Nothing” en “Space Time”. De sterke slotsong “The Band” verdient zelfs een extra vermelding maar kleurt vooral mooi in het grote geheel van dit album.

Ook rootsrocker en eerste single “Where You Wanna Go” en het reisverhaal van de band in “U.S. Bumper Sticker” zijn heel leuke rocksongs die misschien wel het best illustreren waarom deze jongens zo succesvol zijn bij live optredens want ambiance kan niet uitblijven bij het aanhoren van zulke intens gebrachte nummers.

We zijn dankbaar dat men besloten heeft om deze plaat een tweede kans te geven en ze onder de aandacht van een breed internationaal publiek te brengen. Als u nu nog even mee wil helpen mogen we ‘Red Wanting Blue” binnenkort wel eens voor het eerst in onze contreien begroeten. Prima plaat!

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Fanatic Records
Info : Mike Farley