PAUL THORN - PIMPS AND PREACHERS

Deze man waarvan niemand minder dan Bonnie Raitt zegt: "He's the perfect double bill for me: he's a powerful performer and a real great songwriter", is inderdaad een goed bewaard geheim. Spijtig in feite, indien dit niet zo was, kon Paul genieten van de roem die hij echt verdient. Met veel humor en een scherp inzicht schrijft deze ex-bokser songs die op het geniale af zijn en die hij brengt met zijn mooie, gerijpte stem. Paul Thorn is echter geen troubadour of singer songwriter die rustig met een akoestische gitaar zijn folksongs brengt, neen, Paul Thorn is pure rock & roll.

Op wat ondertussen reeds zijn negende album is zet hij de lijn verder van zijn vorige, uiterst sterke "A Long Way From Tupelo" (zijn geboorteplaats, net als Elvis) : stevig rockende Americana met teksten die echt wel de moeite van het beluisteren waard zijn. Teksten die verder gaan dan simpele liefdesliedjes, "die schreef ik toen ik vijftien was" zegt hij. Paul Thorn verstaat echter ook de kunst om in die teksten heel wat onbeantwoorde vragen te verwerken, en wat en ze met wat mist en duisternis te omgeven, wat de luisteraar verplicht tot nadenken. Paul's muziek bezit de hedendaagse elementen van artiesten als Tom Waits, Lucinda Williams maar ook de degelijke basisingrediënten van Robert Johnson's blues en Hank Williams' country twang, terwijl gospel ook een grote stempel op deze nieuwe cd drukt.

Ik zou zijn stemgeluid en zangstijl beschrijven als een kruising tussen die van Bruce Springsteen, Warren Zevon en Jackson Brown. Vooral in "I Hope I'm Doing This Right" klinkt hij als deze laatste. "Pimps en Preachers" ontleedt zijn titel aan de twee mannen die zijn leven bepaalden, zijn vader, een predikant van de Church of God Pentecostals (zeg maar Pinktergemeenschap) en zijn oom die plots opdook uit California op zijn twaalfde, en die inderdaad een...pooier bleek te zijn (ondertussen door vader Thorn natuurlijk terug op het goede pad gebracht.) Vader Thorn was dus niet zo blij met het gebruik van beide woorden samen in dezelfde zin als titel .. Deze twee mannen zijn ook nu nog steeds van groot belang in Paul's leven,  zo leerde zijn vader hem om op 't podium alle aandacht naar zich toe te trekken, terwijl zijn oom door zijn verleden hem leerde om meteen een "wolf in schaapskleren" te herkennen, iets wat bijzonder nuttig kan blijken in de harde muziekwereld.

Song voor song zijn de 13 eigen composities ijzersterk, zodat de totaalsom ervan van "Pimps & Preachers" een absolute aanrader maakt. Nog even vlug vermelden dat 't uitstekende gitaarwerk van Bill Hinds een extra pluspunt bovenop is om zeker tot aanschaf ervan over te gaan. Nummers als het ingetogen "That's Live" en "Love Scars" zijn niets minder dan juweeltjes, en de rockers, zoals "You're Not The Only One" nestelen zich in een oogwenk tussen je oren, om er niet vlug weer weg te gaan. Dus wil je ook eens tegelijkertijd proeven van goed en kwaad, het licht en de duisternis... "Pimps and Preachers", dan is deze Paul Thorn je man!

(RON)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Perpetual Obscurity
Distr: 30 Tigers/Red
Info: Blind Raccoon

video