TRACY BONHAM – MASTS OF MANHATTA

De hitsingle “Mother, Mother” zal voor eeuwig en altijd dé referentiesong blijven voor de Amerikaanse zangeres Tracy Bonham. Zij is een klassiek opgeleide violiste die in 1997 met haar succesplaat “The Burdens Of Being Upright” op twee nominaties voor een ‘Grammy Award’ kon rekenen. Naar het grote publiek toe liet ze voor het laatst van zich horen via haar studioplaat “Blink The Brightest” uit 2005 en het in 2007 verschenen ep-tje “In The City + In The Woods”. Beide platen werden volledig in eigen beheer en zonder enige steun van een platenlabel uitgebracht.

Tracy Bonham is nu 43 jaar jong, gelukkig getrouwd met de uitgever van het tijdschrift ‘Rolling Stone’, ze woont opnieuw in Brooklyn en ze heeft eindelijk een langverwachte opvolger uitgebracht voor haar 2005-plaat. “Masts Of Manhatta” is de titel van haar recente album waarvoor ze opnieuw alle elf nummers zelf heeft gecomponeerd, zowel qua tekst als qua muziek en ook de productie van deze plaat nam ze geheel voor eigen rekening.

Zij begon viool te spelen toen ze nog maar net 9 jaar was geworden en het instrument bepaalde voor een groot deel haar verdere muzikale loopbaan. Daarnaast leerde ze op eigen houtje piano en gitaar spelen, wat haar vooral ten goede kwam bij het componeren van haar songs. Voor de liedjes op “Masts Of Manhatta” nam ze overigens ruim haar tijd want deze elf tracks ontstonden in een periode van drie jaar waarna ze de studio introk om ze finaal op plaat op te nemen. Toch zijn niet alle songs op deze cd even goed en vinden wij enkele nummers eigenlijk helemaal niet op hun plaats staan op dit album.

Dat Tracy Bonham over een specifiek, aangenaam en gemakkelijk herkenbaar stemgeluid beschikt is algemeen geweten. Ze weet dit dan ook knap te verzilveren in enkele tracks op “Masts Of Manhatta”. Naar onze smaak is ze op haar best in de mysterieuze, vol ‘hooks’ stekende opener “Devil’s Got Your Boyfriend”, in het aan Prince herinnerende, funky “Big Red Heart” en in de knappe countryballads “We Moved Our City To The Country” en “Angel, Won’t You Come Down?”. Verder kan ze ons ook nog bekoren met het melodieuze en laid back gebrachte meezingertje “In The Moonlight” en het behoorlijk catchy slotnummer “I Love You Today”.

Met enkel deze nummers op dit album zouden we van een hitplaat kunnen spreken, maar het zijn de overige aanwezige tracks die ons beletten om een dergelijke conclusie over “Masts Of Manhatta” te trekken. Tracy Bonham blijft natuurlijk nog altijd een bijzonder sympathieke dame die zeker een plaatsje verdient tussen de vele vrouwelijke singer-songwriters in het huidige muzikale landschap.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Continental Song City
Distr.: Continental Record Services / Munich Records