GARY U.S. BONDS - LET THEM TALK

Bijna 50 jaar geleden debuteerde Gary U.S. Bonds met een amalgaam van R&B, rock en soul, die van grote invloed was op de typische New Jersey sound van o.a. Bruce Spingsteen en Southside Johnny. Gary U.S. Bonds aka Gary Anderson was amper 20 jaar toen zijn carrière startte met de single "New Orleans", even later goed voor een 6e plaats in de Amerikaanse hitparade in 1960. De opvolger wordt de legendarische N°1 hit: "Quarter to Three", het nummer beïnvloed een hele generatie muziekliefhebbers. Andere hits die volgen zijn o.a. "School is Out", "School is In", "Dear Lady Twist", "Twist, Twist Senora" en "Seven Day Weekend". In 1963 is hij tijdens een Europese tour headliner, met als supportact een relatief nieuwe groep: the Beatles. Maar Gary's succes raakt op de achtergrond, tot begin jaren 80 wanneer hij een comeback maakt met het nummer "This Little Girl Is Mine" dat hij samen schrijft met Bruce Springsteen.

Hij blijft optreden en singles maken, echter zonder echt succes tot in 2004 het album "Back in 20" verschijnt, zijn eerste album in 20 jaar. Dit album heeft tal van 'special guests' als Bruce Springsteen, Southside Johnny, Dickey Betts en Phoebe Snow. "Back in 20", de titel zegt het zelf, hierin keert hij terug naar de roots van weleer, daarom vinden we de blues in al zijn glorie terug op dit pracht album, de blues was toch vaak het hoofdingrediënt in zijn repertoire gedurende vele jaren. Het album werd hoofdzakelijk opgenomen in Gary's New York home studio, samen met zijn vaste begeleidingsband, The Roadhouse Rockers. Het was lang wachten geweest, maar Gary U.S. Bonds zorgde met deze plaat voor één van de betere bluesplaten van dat jaar.

Op zijn nieuwste album "Let Them Talk", ploegt hij wederom in het gezelschap van The Roadhouse Rockers zich op bijzonder soulvolle wijze doorheen twaalf party-rockers die de sfeer er goed in hebben zitten. Zijn soulvolle stem is nog immer intact en aan energie ontbreekt het duidelijk ook niet. Het resultaat is dan ook een bijna een uur durende, ouderwets lekker bruisende mix van rock & roll, R&B en soul. Zijn muziek had ook 40 jaar geleden geschreven kunnen zijn, maar zijn nieuwste plaat "Let Them Talk", klinkt er niet minder feestelijk en opzwepend door.

Gary U.S. Bonds voegt dit keer een flinke shot soul toe aan zijn originals en covers, maar opvallend is wel dat zijn gitarist Mark Leimbach één nummer schreef en zijn keyboardist Danny Kean drie songs. En zij weten ook best songs te schrijven, volledig schatplichtig aan de soul van Stax uit de jaren zestig en zeventig zoals het nummer "I’m Gone". De tijd is blijkbaar rijp voor een opwaardering van het oude soulgeluid. Niet meer zoeken naar nieuwe geluiden en futuristische arrangementen. Gewoon goed luisteren hoe ze bij Stax arrangeerden.

Alsof we iets anders hadden verwacht: met "Let Them Talk" gaat Gary U.S. Bonds vrolijk verder waar hij met het album "Back in 20" vijf jaar geleden ophield. Gary U.S. Bonds en The Roadhouse Rockers maken nog immer stomende rock met alle bijbehorende clichés en soms even een rustpuntje als in de titeltrack "Let Them Talk", maar spijtig genoeg een stemgeluid dat aan slijtage onderhevig is. Niettemin bevat deze plaat een soulsound zoals in de jaren zestig, een sound die niet ouderwets maar eerder tijdloos is. 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: G.L.A. Records
Distr.:  Allegro Media Group