KIRK FLETCHER - MY TURN

Misschien is zijn naam niet echt bekend bij het grote publiek, toch is deze man een van de topnamen tussen de huidige bluesgitaristen. Meestal als veelgevraagde side-man, want op de festivals die we laatste jaren mochten bezoeken liepen we hem regelmatig tegen het (imposante) lijf bij diverse line-ups van topbands. Namen noemen van de bands die hem in dienst hebben of hadden gaat ons te ver leiden, maar The Fabulous Thunderbirds, Hollywood Blue Flames en The New Mannish Boys zijn er drie van waar hij de laatste jaren nog deel van uitmaakte of dat nog steeds doet. Zo zagen we hem enkele dagen geleden nog schitteren op het podium van Moulin Blues met The New Mannish Boys. Opvallend was tijdens onze ontmoetingen telkens de nederige, sympathieke aard van deze "grote" man.

Tijd dus om zijn nieuwste solo werk even nader te bekijken of beter.. beluisteren. Heel toepasselijk heet deze solo uitstap "My Turn" want het wordt inderdaad tijd dat Kirk zelf nog even in de spotlight stapt om zijn klasse te etaleren. Hij deed dit reeds met het knappe debuut " I'm Here And I'm Gone", gevolg door zijn eerste Delta Groove release "Shades Of Blue".

Op deze vorige release vonden we veel gastzangers, want een val waar Kirk in vergelijking met andere sterke gitaristen die ook de stap naar een eigen cd wagen, niet in wilde trappen, is het zelf willen zingen, en daardoor het peil van het geheel naar beneden halen. Kirk doet liever waar hij het best in is, gitaar spelen op meesterlijke wijze. Op "My Turn" is het echter nu ook zijn beurt om te zingen, op twee tracks neemt hij voor het eerst voorzichtig plaats achter de microfoon, namelijk op de Jimmie Reed klassieker "Found Love" en op de funky versie van Sly Stone's "Let Me Have It All" en we moeten toegeven dat hij daarin ook behoorlijk geslaagd is.

De echte kracht van Fletcher is en blijft natuurlijk zijn fenomenale gitaarspel, en met deze voor de rest met instrumentals gevulde release mogen we daar weer volop van genieten. Kirk laat horen alle mogelijke geluiden en stijlen binnen de blues uit zijn gitaar te kunnen toveren. Met hulp van zijn bekende vrienden, de gitarist Micheal Landau en bassist Travis Carlton, zoon van …jawel Larry Carlton, producete hij deze cd, de eerste die hij echt wel de zijne kan noemen.

Tien songs, deep blues, maar ook andere dingen, zoals ondermeer de New Orleans themasong "Congo Square" (mijn zoveelste versie, maar nog steeds even boeiend, zeker deze sublieme bewerking). De Wilton Felder compositie "Way Back Home", is opnieuw gans anders van aanpak, een nummer waar Kirk zich van zijn meest jazzy kant laat horen.Nummer voor nummer staaltjes van zijn inventieve en vakkundige gitaarspel. De afsluiter "Continents End" is helemaal een buitenbeentje,wat zweverig van sound, experimenteel, vol feedback, maar sfeervol, mocht Hendrix nog tussen ons zijn zou hij zowel kunnen geklonken hebben, al zullen we dat nooit zeker weten. Kirk Fletcher klonk op "My Turn" echter weer als de beste, dat weten we wel zeker.

(RON)


 

Artiest info
Website  
 

Label: Eclecto Groove Records

Distr.: Coast To Coast

video