JON LANGFORD & SKULL ORCHARD – OLD DEVILS

Jon Langford was de drummer van de legendarische groepen ‘The Mekons’, ‘Pine Valley Cosmonauts’ en rootsrockers ‘The Waco Brothers’ waarmee hij zo’n 25 volwaardige platen in een periode van 10 jaar heeft uitgebracht. “Skull Orchard” was de titel van de eerste soloplaat van Jon Langford in 1998 die hij had opgenomen nadat hij gedurende zo’n 20 jaar met punkgroep ‘The Mekons’ doorheen Europa en Amerika had gereisd.

In de songs op “Skull Orchard” komen alle onderwerpen aan bod die Langford intrigeren zoals het industriële verval in Zuid Wales, het vele drinken, seks, mijnrampen, bedrog in relaties en de onvoorwaardelijke liefde voor zijn geboorteland.

Tegenwoordig woont Jon Langford in het Amerikaanse Chicago van waaruit hij nu een waardige opvolger voor zijn in 2006 verschenen soloplaat “Gold Brick” lanceert onder de titel “Old Devils”. Hij is een gereputeerde verteller in zijn liedjes die in de vorm van 12 nieuwe songs op dit album zijn beland. Voor de muzikale steun in de studio kon hij rekenen op Mekons-collega Sally Timms (voor harmony vocals) en op Alan Doughty (bas) en Joe Camarillo (drums) van ‘The Waco Brothers’ die samen met gitarist Jim Elkington de begeleidingsformatie ‘Skull Orchard’ vormen.

Songs als de eerste single “Getting Used to Uselessness” en “Self Portrait” zijn verhalen over zijn eigen leven die verteld worden op swingende rockmuziek. “Luxury” is een knappe ballad waarin Jon Langford laat horen tot wat hij vocaal in staat is. Onze favoriete songs op “Old Devils” zijn “Book Of Your Life” waarin Jean Cook voor bloedstollend mooi vioolspel zorgt, de romantische ballad “Haunted’ waarin hij bijna op parlandowijze zijn verhaal komt vertellen en waarin de blazerssectie ‘Bonerama’ een belangrijke rol speelt en het emotioneel geladen “Death Valley Days” over zijn Welshe kinderjaren.

Ook de titeltrack “Old Devils” verdient een aparte vermelding. In “Pieces Of The Past” krijgt Langford vocale steun via een parlando gebracht door de legendarische soulzanger André Williams. De mix van punk rock en folk muziek, aangevuld met een gezonde portie humor, blijkt opperbest samen te gaan op het album “Old Devils”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Bloodshot Records
Distr. : Bertus