HAFDIS HULD – SYNCHRONISED SWIMMERS

Hafdís Huld Þrastardóttir is een actrice en zangeres uit Ijsland die vroeger in de danceformatie ‘GusGus’ als leadzangeres de vocalen voor haar rekening nam. Ze was toen amper 15 jaar en toerde de hele wereld rond met die band.

Dat was allemaal wat teveel geworden voor het jonge, frêle meisje uit Reykjavik en ze besloot om de band te verlaten om in alle rust aan een solocarrière te gaan werken terwijl ze ook haar studies aan het Londense ‘Centre Of Contemporary Music’ voltooide in 2006. Datzelfde jaar bracht ze onder de wat vlotter in gehoor liggende naam Hafdis Huld haar debuutplaat als soloartieste uit met als titel “Dirty Paper Cup”, een cd die meteen tot het beste popalbum in Ijsland werd uitgeroepen.

De meest opvallende song op die eerste cd was een met ukelele gespeelde cover van de ‘Velvet Underground’-song “Who Loves The Sun”. Eind 2006 ging ze dan als voorprogramma op tournee in de UK met Paolo Nutini en in 2007 deed ze dat nog eens over met de al even populaire Mika. Zo mocht Hafdis Huld op diverse openluchtfestivals haar eigen composities komen presenteren.

Nu verschijnt haar tweede plaat “Synchronised Swimmers” waaruit de eerste twee singles “Kónguló” (Ijslands voor ‘spin’) en de titeltrack, net als de nieuwste single “Action Man” al op heel wat airplay kon rekenen bij diverse Europese radiostations. Opvallend is ook het samen met eighties-meisjesidool Nik Kershaw gecomponeerde “I Almost Know A Criminal”.

Deze nieuwe cd werd vorig jaar eerst enkel in Ijsland uitgebracht en mag nu dus op een internationale release rekenen. De zangeres weet echt wel knappe, vlot in het gehoor liggende popsongs te schrijven en beschikt over een elegante, zachte en lieve stem in de stijl van Dolly Parton en Sophie Zelmani om de liedjes ten gehore te brengen. Het kleine Ijsland mag terecht fier zijn op hun muzikale rijkdom die internationaal wordt geëtaleerd door o.a. Sigur Rós, Björk en nu dus ook via de lieflijke, catchy popdeuntjes van deze Hafdis Huld.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Red Grape Records
Distr.: Bertus