ARIF MARDIN – ALL MY FRIENDS ARE HERE

Bij platenlabel Atlantic Records was de Amerikaanse producer van Turkse afkomst Arif Mardin gedurende meer dan 30 jaar de man achter de knopjes in de studio voor ontelbaar veel projecten in diverse muziekstijlen. Hij overleed op 25 juni van dit jaar aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

Amper 74 jaar geworden heeft hij in de voorbije jaren nog één keer aan een compilatieplaat gewerkt waarvoor grote namen bij dit label en in de muziekbusiness hun steentje bijdroegen om de door hem gecomponeerde liedjes op te nemen voor de definitieve afscheidsplaat “All My Friends Are Here”. Dat de emoties tijdens deze opnamen hoog opliepen hoeft allicht geen betoog want veel van deze topartiesten werkten in hun carrière veelvuldig samen met de goedlachse producer van wie ze nu voorgoed afscheid moesten nemen.

Bette Midler en Barry Gibb openen deze tribute-plaat met het nummer “The Greatest Ears In Town”, gevolgd door Chaka Kahn en David Sanborn die de jazzy ballad “So Blue” brengen. Andere grote namen die aan het album meewerkten zijn Carly Simon in “Calls A Soft Voice”, Norah Jones in “Longing For You” (een song die al uit de jaren ’40 dateert toen Arif Mardin nog in Turkije woonde en het nummer op 23-jarige leeftijd voor zijn toekomstige vrouw schreef), Dr. John in “Chez Twang’s”, Dianne Reeves in “No One” en Willie Nelson en Katreese Barnes in “Willie’s After Hours (Lonestar Blues)”.

Voor de titeltrack van het album “All My Friends Are Here” verzamelden zich een reeks topsterren in de studio waaronder Hall & Oates, Barry & Robin Gibb, leden van de band The Rascals en The Average White Band, Phil Collins, Lalah Hathaway (dochter van Donny), Cisy Houston en trompettist Randy Brecker, die schittert in “Longing For You”. Arif Mardin komt aan het slot van deze cd zelf ook één keer solo aan bod als pianist in het instrumentale nummer “Wistful”. Voor dit al in 2005 begonnen album kreeg Arif Mardin in de studio de hulp van zijn eigen zoon Joe Mardin die het project liet uitgroeien tot een respectvol eerbetoon aan zijn pas overleden vader. De meest gehanteerde muziekstijl in deze songs is jazz met veel pianoklanken, big band swing en een hele reeks van strijkinstrumenten.

Arif Mardin heeft in zijn rijkgevulde carrière in totaal 11 Grammy Awards in ontvangst mogen nemen en schopte het tot vice-president van Atlantic Records. Einde jaren ’70 kreeg hij een Grammy voor de soundtrack van de succesfilm ‘Saturday Night Fever’, een realisatie van de Gibb-broertjes met bijdragen van een hele keur aan andere artiesten uit de Atlantic Records-stal. Een kleine 10 jaar geleden startte Mardin nog een eigen label op dat ‘Manhattan Records’ heette en waarvoor hij Norah Jones tot bij het grote publiek bracht en van haar een topartieste maakte in het jazzgenre.

Binnenkort zal er trouwens ook een dvd te verkrijgen zijn met daarop een documentaire over deze cd-opnamen onder de titel “The Greatest Ears In Town”, een eretitel die hem heel lang gelden door één van zijn muzikanten toebedeeld werd.

(valsam)

Artiest info
Website  
 

Label:  NuNoise Records
Distr.: Bertus