HABA DUDES - TAKE FROM THE RICH

Aan inspiratie ontbreekt het singer-songwriter Mark Boulle niet. De Australiër bracht op enkele jaren tijd drie albums uit en in dit vierde ‘Take From The Rich’ bewandelt hij opnieuw de tot de verbeelding sprekende weg van poëzie en mededogende observatie. Aan zijn zijde trekken de oude muziekgezellen, de Haba Dudes, mee op, eveneens van de Golf Coast, met o.m. Elodie Mayberry op viool en sublieme cello, Daren Williams op bas en Steve Keyse op keyboard. Deze haalt er af en toe zijn saxofoon bij, zoals op het gevoelvolle ‘Greenside’ en het melodische ‘Too Much Of The Blame’.

 Bezieler Mark schreef alle songs en zingt, speelt gitaar, harmonica en djembe. De ideeën en beelden verzamelt hij tijdens zijn reizen in hem bekende of onbekende stedelijke of landelijke omgeving. Zo evoceert het gipsy ‘Take From The Rich’ de chaotische gejaagdheid van een grootstad. Reflectie, aanklacht en emotie strengelen zich in elkaar als de verfvegen in een abstract schilderij. Op het mooie ‘Suga Mama’ combineert hij ritme en gevoel. Harmonica en cello geven er tedere gloed aan. Behalve zijn eigen oplettende geest werkt mogelijk ook de invloed van literatuur na. In zijn bibliotheek vermoed ik boeken van John Steinbeck, Anton Tsjechov, Jack London en Hunter S. Thompson.  

 In de veertien songs boeit echter vooral het samenspel en het geheel van instrumenten. De gepassioneerde zang en de strijkstok van Elodie maken er de magie van uit, maar ook de andere muzikanten dragen essentieel bij tot de wonderlijke warme sound die inmiddels het watermerk is van de Haba Dudes. Neil Macleod’s klarinet op ‘Bottledown Nightmare’ of de fluit op het folky ‘Early Morning’ brengen nog meer afwisseling. ‘Understand You’ zou een potentiële radiohit kunnen worden, als er tenminste nog een zender gevonden wordt die originaliteit voorop stelt.

 Door de rijkdom aan klanken zou je nog vergeten naar de songteksten te luisteren. Die hebben het leven zelf tot onderwerp, als een parcours waar verlies, schuld, liefde, zwakte, onrecht of fait divers deel van kunnen uitmaken als een eeuwig hunkeren naar geluk. Mark is een natuurtalent die in zijn composities energie, soul en verhaalkunst versmelt. Het gedreven rootsy ‘Glastonbury’ en het bijzonder gepassioneerde ‘The Nice Lament’ zouden mijn favorieten kunnen zijn, mochten de andere songs niet eveneens om een plaatsje vooraan dringen. Met dit vierde album bewijzen de Haba Dudes eens te meer de kracht en schoonheid van bitterzoete muziek dat zij samenhorig vertolken met inbreng van ieders gevoelsmatige individualiteit.

 Marcie

 

Artiest info
   
 

CD Baby

Label: Haba Music

video