NOAH EARLE – THIS IS THE JUBILEE

“Six Ways To Sunday” was in 2004 het debuutalbum voor de Amerikaanse zanger en componist Noah Earle. Afkomstig uit Topeka, Kansas verhuisde hij later naar Hallsville in de staat Missouri om van daaruit hard te werken aan een solocarrière als muzikant. “Postcards From Home” uit 2007 was dan ook de natuurlijke opvolger voor dat debuutalbum. Die tweede cd kreeg zeer lovende kritieken in de vakpers, niet in het minst van onze eigen chef Freddy. Zijn toenmalige waardering staat ook vandaag nog steeds te lezen op de website van Noah Earle.

Als kind hoorde hij vooral country en gospelmuziek en zijn ouders steunden hem in zijn pogingen om de instrumenten piano, gitaar en viool onder de knie te krijgen. Via zijn familie leerde hij ook jazz en blues waarderen en dat uitgebreide collectief van muziekstijlen kneedde hij tot wat men zijn eigen sound zou kunnen noemen. Het leverde hem in de voorbije jaren diverse prijzen en veel erkenning op.

Met de nieuwste cd “This Is The Jubilee” is Noah Earle dus aan zijn derde volwaardige plaat toe. Het is het ultieme bewijs dat deze muzikant nog steeds aan het groeien is, iets wat hij probeert aan te tonen in de 14 songs die hij voor dit album heeft geschreven. Met de akoestische gitaar in aanslag zingt hij zijn folkliedjes waarbij we af en toe wat minimalistische muzikale ondersteuning horen van bas en drums. Ook het strijkerwerk op cello en viool van Dave Wilson speelt een vooraanstaande rol in enkele nummers waaronder “Jubilee”, “The Sky’s On Fire” en broer Nathan Earle zingt harmony vocals op twee nummers “Follow” en “Cornflower Blue”.

Ook heel aanstekelijk zijn de handclaps in het nummer “Caravan Days” en het schellende geluid van de trompet van Kevin Hoover in “Lose You In A Crowd” en in het Spaanstalig gebrachte, heerlijke tex-mex deuntje “Pinche Güera”. Onze favoriete song uit dit album heet “Intertwined”, een liedje met een onweerstaanbare, catchy melodie en voorzien van uitstekend zangwerk door Noah Earle. Nummer twee op ons lijstje is de sober maar o zo mooi gezongen ballad “My Silent Lullaby”. Algemeen kunnen we stellen dat alle liedjes op deze plaat vrolijke songs zijn die willen bevestigen dat deze artiest zich momenteel zeer goed in zijn vel voelt.

Deze singer-songwriter illustreert zijn veelzijdigheid als artiest in afwisselende stijlen en ritmes maar steeds komt zijn sterke zangstem weer op het voorplan. We kunnen enkel maar confirmeren dat Freddy gelijk had: Noah Earle heeft alles in zich om een hele grote mijnheer in de muziekwereld te worden. Het album “This Is The Jubilee” is dus alleen maar een volgende schakel in dat groeiproces.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: MayApple Records
Info: Lotos Nile Media

video