NANCY McCALLION – TAKE A PICTURE OF ME

 Naast zingen is het bespelen van de akoestische gitaar, de mandoline en de pennywhistle de favoriete bezigheid van de uit Tucson, Arizona afkomstige singer-songwriter Nancy McCallion. Haar naam klinkt u misschien ook wel bekend in de oren omwille van haar voormalige activiteiten als componiste en zangeres van de Keltische folkrockgroep ‘The Mollys’. Die band richtte ze in 1989 op samen met haar schoolvriendin Catherine Zavala, wat resulteerde in totaal 7 platen die met wisselend succes werden uitgebracht. Uiteindelijk werd in 2003 beslist om de groep zachtjes te laten inslapen en aan een solocarrière te gaan werken. Haar eerste soloplaat werd dan ook titelloos uitgebracht in 2004.

Nancy McCallion is de dochter van een Iers-Schotse immigrant in Amerika en een boerendochter uit Texas. In haar jeugdjaren werd ze dan ook ondergedompeld in de Norteño-muziek en de Texaanse countrymuziek die thuis vaak werd gespeeld naast de oude Ierse traditionals die haar nostalgische vader pleegde te beluisteren.

Die brede mix aan muziekculturen waren de ideale voedingsbodem voor het geluid dat Nancy McCallion uiteindelijk zelf zou gaan creëren voor ‘The Mollys’ en nu ook voor haar soloalbum “Take A Picture Of Me”. De twaalf songs op dit album hebben een zeer sterke traditionele invloed - de Keltische roots zijn duidelijk hoorbaar - maar ook fragmenten uit country en folk werden in de nummers verwerkt.

Voor de muzikale begeleiding deed ze een beroep op topmuzikanten uit Tucson, Arizona en uit Austin, Texas waarbij haar echtgenoot Danny Krieger (gitaren) en Steve Grams (bas) naast violist Tom Rhodes de bekendste namen zijn. Nancy tekende zelf voor de overigens voortreffelijke productie van deze nieuwe cd.

Binnen de grote club van de vele vrouwelijke singer-songwriters neemt de nu 46-jarige Nancy McCallion toch een wat speciale plaats in omwille van die Keltische invloeden in haar muziek. Het centrale thema voor de songs op “Take A Picture Of Me” is de economische recessie in Amerika en wat die allemaal teweegbrengt voor de arme werklieden en werklozen in ‘the land of hope and glory’.

Onze selectie favoriete songs bestaat uit: “He’s Gone”, “Good Old Days”, “Take A Picture Of Me”, “It’s Never Too Late To Get Lucky”, “Waver On” en de bluesy songs “Start A Fire” en “My Bucket’s Got A Hole In It”.

De inspiratie voor dit album kwam er nadat Nancy plots haar job als onderwijzeres verloor en ze een fototentoonstelling bezocht die onder de titel “Unseen America, The Voices Of Low Wage Earners” liep. Daar werd een forum geboden aan de arme mensen die nergens anders aan bod konden komen. Eén dollar uit de verkoop van elke cd gaat dan ook naar ‘The Primavera Foundation’, een stichting die de armen en thuislozen van Amerika naar een betere toekomst wil begeleiden. Als u zich ook een exemplaar van “Take Picture Of Me” zou willen aanschaffen draagt u daarmee dus ook uw steentje bij aan dit goede doel.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  mama mama music
Distr.: Sonic Rendezvous