NORA JANE STRUTHERS – NORA JANE STRUTHERS

Nora Jane Struthers is een 26 jaar jonge, talentrijke jongedame uit Nashville, Tennessee die haar eigen liedjes met veel respect voor de traditionele muziek componeert en ze met de begeleiding van haar akoestische gitaar ten gehore speelt op diverse podia in het mekka van de countrymuziek. In haar jeugdjaren trad zij samen met haar vader Alan op als bluegrassduo onder de naam “Dirt Road Sweetheart”.

De traditionele Amerikaanse muziek werd haar persoonlijke dada en bluegrass was de stijl waarin zij zichzelf een weg wilde banen als soloartieste. De viool (Stuart Duncan), de mandoline (Brent Truitt) en de banjo (Scott Vestal) zijn dan ook de meest gehoorde instrumenten op haar titelloze debuutplaat “Nora Jane Struthers”.

Twaalf songs - elf eigen composities en één bewerking van de traditional “Say Darlin’ Say” - worden u aangeboden op deze cd die voortreffelijk geproduceerd werd door Brent Truitt, een man die zijn sporen eerder verdiende als producer voor Dolly Parton, Alison Krauss en The Dixie Chicks.

In de overwegend op bluegrass geïnspireerde liedjes laat Nora Jane Struthers op subtiele wijze wat invloeden uit de folk- en gospelmuziek binnensijpelen maar steeds blijft het authentieke traditionele karakter van de muziek overeind. De onderwerpen van haar songs kunnen trouwens ook behoorlijk variëren: zo gaat “Willie” over een vrouw die haar pas overleden echtgenoot vergiffenis vraagt voor al haar fouten, “Thistle” verhaalt over een jong meisje dat haar vader smeekt om toch maar niet te moeten trouwen omdat er geen oprechte liefde in het spel is. Andere leuke songs zijn de typische bluesgrass-nummers “Greenbrier County” en “Evelyn”, zelfs een jodelliedje als “Cowgirl Yodel #3” en de ballads “He’s A Free Man” en “Look Out On The Mountain”.

Haar opleiding als lerares Engelse literatuur heeft Nora Jane Struthers zeker geholpen om de voor deze songs knappe teksten te schrijven. De Americana-rootsmuziek die ze met heel veel respect voor de tradities rond die teksten heeft verweven maakt dat we van een geslaagde debuutplaat kunnen spreken. We zijn dan ook benieuwd hoe Nora Jane Struthers hier een opvolger zal voor creëren.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Blue Pig Music
Distr.: Lotos Nile Media