THE JOHN WESLEY STONE - DOGGONE

Als je het hebt over Rootsmuziek, dan is deze cd ‘Doggone’ van ‘The John Wesley Stone’ (een naam afkomstig van een grafsteen) wel een goed voorbeeld. De muziek is namelijk een combinatie van Rockabilly, Bluegrass, Skiffle, Country, Folk en Garage Rock, maar dan gespeeld met een intensiteit die je weer tegenkomt binnen de Punkmuziek. De band, afkomstig van het mooie eiland Guernsey, beleefde hun eerste optreden in 2007. Een optreden wat plaats vond, naar wat zij zelf zeggen, voor “bikers, ex bikers, bikerless bikers, skinheads, winos and folk who had been out since dinnertime”.

In eerste instantie bestond de band slechts uit drie man die opereerde onder bijnamen als Hillbill (zang, bas en harmonica), Lynchburg (zang en drums) en Tinshack (zang, gitaar, banjo, mandoline, harmonica en kazoo). In 2008 werd het kwartet compleet gemaakt door de komst van een dame met de ook al illustere bijnaam ‘Nashville’ (zang,viool, farfisa en gitaar). Veel ervaring werd opgedaan door het spelen op straat en in elke pub waar zij maar terecht konden.

De cd rammelt aan alle kanten, maar dat past precies bij wat deze muzikanten willen uitstralen. Niets geen glitter en glamour, maar ongepolijste rauwe muziek. Vier zangstemmen die ook niet de schoonheidsprijs verdienen, maar ook hier weer het gegeven dat overtuiging je ook ver kan brengen. Verwacht geen strakke drum- of bas partijen, maar het is meer aftellen en gaan. Vijftien zelf geschreven nummers die in een vaak razend tempo aan je voorbij trekken.

De band heeft in Engeland al een behoorlijke ‘live’ reputatie opgebouwd. Technisch gezien moet de band, als zij dat tenminste willen, nog wat groeien, maar met deze niet onverdienstelijke eerste cd is in ieder geval de eerste stap naar ‘onvergetelijke’ roem gezet.

Ruud Monde

 

Artiest info
   
 

Label: Twist Records 
Distr.: Sonic Rendezvous

video