WENDY COLONNA - WE ARE ONE

Wendy Colonna is waarschijnlijk geen naam die vele belletjes zal doen rinkelen en toch is deze dame met “We Are One” reeds aan haar vijfde cd toe. Ze heeft als woonplaats Austin en het is algemeen geweten dat goede muzikanten en songwriters daar bij bosjes rondlopen. Ondanks deze grote concurrentie slaagde Wendy Colonna er in zich te onderscheiden door de prijs van beste “Singer Songwriter” te winnen en dat willen we best geloven wanneer we naar haar laatste cd luisteren.

De cd opent wel met een nummer dat niet van haar hand is maar waar de soul wel vanaf druipt. “Mojo Hannah” werd ooit geschreven in de beginjaren van Motown en wordt gedragen door het pompend ritme van een Hammond orgel. Eenmaal de drive er goed in zit, komt Wendy met een soulvolle stem het verhaal van Hannah uit Louisiana zingen. De stem van Wendy Colonna moet zeker niet onderdoen voor de andere soul zangeressen die dit nummer reeds onder handen genomen hebben zoals Tami Lynn of Esther Phillips. Meteen is ook duidelijk dat qua producing niet over een nacht ijs gegaan is. Papa Mali, een gerenommeerd producer en gitarist uit Austin, heeft voor een vol geluid gezorgd waar de blazerssectie perfect integreren in het geluid.

Die blazers zorgen meteen ook voor de intro van het titelnummer “We Are One”, deze maal wel van de hand van Wendy. Eenmaal je dit nummer gehoord hebt, gaat het niet meer uit je gedachten. Als ik zeg dat dit nummer me vaag doet denken aan Dr. John zal ze me dit waarschijnlijk wel niet kwalijk nemen. Terug maakt haar krachtige stem het verschil.

Ook “Love Comes One” en “Shine” dragen het funky en Motown gevoel in zich maar dan wel in de ruwere versie en dat is vooral te danken aan de gitaar van Chad Pope, Wendy Colonna's partner. “Pelican Waltz” is een kort intermezzo, geschreven door Papa Mali, en deze wals met blazers gaat naadloos over in “Louisiana”. Dat Louisiana al zo vaak vernoemd is, mag niet vreemd zijn daar dit haar geboortestad is en blijkbaar is ze terug naar haar roots gegaan. Deze ode aan Louisiana zou zeker ook Etta James kunnen bekoren want de herinneringen aan “I'd Rather Go Blind” zijn nooit ver weg. Op het einde van het nummer is tevens een mooi rolletje weggelegd voor de strijkers.

In de drie volgende nummers is de begeleiding iets minder weelderig maar deze nummers vragen dit ook niet. Hier komt het songwriters talent van Wendy volledig tot uiting en dan vooral “Hurricane” mag als een uitschieter op hoge hoogten beschouwd worden. Na drie eerder kalmere nummers moet partner Chad gedacht hebben dat het nu wel welletjes geweest is en met z'n slide gitaar zet hij een van de vettigste versies van “If I Had Possession Over Judgement Day” van Robert Johnson in die ik sinds lang gehoord heb.

“Heart Of Darkness” is eerder een geluidscollage die Wendy Colonna geschreven heeft met Papa Mali maar de afsluiter van de cd “All That I Am” is vijf minuten pure schoonheid waar Wendy niet veel meer nodig heeft dan haar stem en een gitaar om je verstomd te doen staan.

Met “We Are One” heeft Wendy Colonna een héél gevarieerde cd afgeleverd die er staat als een huis. Mocht Wendy Colonna van Belgische afkomst geweest zijn, was ze ongetwijfeld wereldberoemd in Austin. Nu woont ze in Austin en is ze vooralsnog onbekend in België maar daar kan altijd verandering in komen, zeker met deze cd.

 

The Lumixus Man

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Pourquoi Pas

video