CYRIL NEVILLE - THE ESSENTIAL 1994 - 2007

Geboren in New Orleans, de jongste van de vier Neville Brothers (Art, Charles, Aaron), heeft Cyril Neville zoals zijn broers reeds een indrukwekkende carrière achter de rug, tot hij vorig jaar na 8 jaar weer een cd uitbracht met de titel "Brand New Blues".

Cyril groeide op in de Crescent City maar nam zijn start pas op oudere leeftijd in het familiebedrijf, waardoor hij zijn talenten heeft bijgedragen in legendarische bands als New Orleans Soul Machine, The Meters, en  uiteraard, The Neville Brothers. Oorspronkelijk was hij dan ook de zanger en congaspeler van de succesvolle Meters. De getalenteerde percussionist en pianist, werd dan ook  door critici geprezen omwille van zijn solocarrière in de afgelopen drie decennia, net als de toonaangevende outfits Uptown Allstars en Tribe13. Hij leende ook zijn vaardigheden aan artiesten Edie Brickell, Jimmy Buffett, Dr. John, Bob Dylan, Daniel Lanois, Willie Nelson, Tab Benoit en Big Chief Monk Boudreaux.

Cyril Neville heeft verschillende solo albums op zijn naam staan: "The Fire This Time", "New Orleans Cookin’" en "Soulo", opnames die steeds de R & B van New Orleans uitstralen met de nodige invloeden uit de blues, jazz, funk en soul hierin verwerkt tot een creatie van pure muzikale magie.

"The Essential" verzamelt materiaal over de laatste jaren, 1994 - 2007, met inbegrip van materiaal uit zijn handvol soloalbums, oorspronkelijk uitgebracht door zijn eigen onafhankelijke  Endangered Species Records label, in aanvulling op zijn werk met de Uptown Allstars en Tribe 13. Als gastmuzikanten op deze nummers treffen we hier grote namen uit de New Orleans muziekscène als een Allen Toussaint, gitarist Charles Moore, toetsenist Norman Caesar en drummer Willie Green. Blueslegende Taj Mahal is zelfs te horen op een niet eerder uitgebrachte track.

Het album gaat van start met "Blues Is Here To Stay", de samenwerking met bovengenoemde Taj Mahal, een funky blues waarin naast Neville's soulvolle vocalen en de backing harmonieën, Mahal's zang best tot zijn recht komt, hetgeen deze opener een levendig en temperamentvol karakter meegeeft. Er zijn een heleboel covers op deze plaat die de blues fan, de R & B liefhebber of de New Orleans muziek liefhebber in extase zullen brengen. Wat dacht je van Jimi Hendrix's "Foxey Lady", is geheel anders dan alles wat je ooit hebt gehoord, of Bob Dylan's "The Times They Are A Changin'", deze gospel met zijn gepassioneerde zang en spaarzame instrumentale begeleiding, behoort eveneens  tot één van de beste versies die ik ooit hoorde. Neville's rockende "Tipitina" is een liefdevolle hommage aan New Orleans legende Professor Longhair met vocale bijdrage van Marva Wright. "New Orleans Cookin' " is co-written met Allen Toussaint, een wat meer snelle R & B in Louisiana stijl met veel blaaswerk en pittige ritmes. Het album sluit af met "Funkaliscious", een nummer dat alles heeft  wat we zo graag horen in deze New Orleans muziek:  van de funky geest van de Meters tot  de bluesy groove van de Neville Brothers.

Vaak overschaduwd door zijn oudere broers, bewijst Cyril Neville een bijzondere talent te zijn onder zijn zeer getalenteerde broers en zussen. Hoewel je niet de geweldige muziek die hij met zijn broers maakte kunt opzij schuiven, is het meer dan duidelijk in deze verzamelaar "The Essential Cyril Neville 1994-2007" dat Cyril de visie en de kracht heeft om vitale muziek te creëren, muziek die betoverend en daarmee een aanrader is met alles dat New Orleans momenteel muzikaal te bieden heeft. Steunend op de blues, soul, R & B, en jazz muziek van zijn geboortestad, Neville maakt onderhoudende muziek, een muzikale gumbo van New Orleans blues, funk en soul die nooit voorspelbaar is.

 

Artiest info
   
 

Label: M.C. Records

video