YANNICK NOAH – FRONTIERES

 Toen ik vroeger als kind naar de tenniswedstrijden op televisie keek was ik een onvoorwaardelijke fan van de Franse, donkerhuidige man met het rastakapsel Yannick Noah. In 1983 bereikte deze zoon van een Kameroense vader en een Franse moeder het hoogtepunt van zijn tenniscarrière toen hij in eigen land als eerste Fransman de ‘French Open’ kon winnen en zo voor decennia het boegbeeld van de Franse tenniswereld kon worden.

Dit jaar is hij 50 jaar geworden en op de tenniscourts is hij enkel nog waar te nemen voor spelletjes in het kader van benefietwedstrijden of als coach van het Franse ‘Fed Cup’-team. Na zijn actieve sportcarrière ging hij zich vooral toeleggen op de liefdadigheidsstichting “Enfants De La Terre” die door zijn moeder werd opgericht ten behoeve van kansarme kinderen.

Daarnaast besteedde hij sinds 1991 veel van zijn tijd aan het schrijven en live brengen van muziek, zijn nieuwe levensdoel. Zijn debuutplaat “Black & What” scoorde goud in Frankrijk en de opvolger “Yannick Noah” - die samen met Jean-Jacques Goldman werd opgenomen - deed het zo mogelijk nog beter. In 2005 stond hij op het ‘Live 8’-concertpodium voor het goede doel dat Bob Geldof had geïnitieerd in een reactie tegen de armoede in Afrika.

Zijn laatste studioplaat was “Charango” uit 2006 waarvan 1,3 miljoen exemplaren over de toonbank gingen en waaruit de hitsingle “Aux Arbres Citoyens” voor wekenlang de eerste plaats in de Franse hitlijsten kon innemen. Nu verschijnt er na 4 jaar relatieve muziekstilte dus een nieuwe plaat van Yannick Noah die met een grootse promotiecampagne wereldwijd gelanceerd zal worden.

In de Franstalige landen zal “Frontières” zeker opnieuw in de hitparades belanden. Het is een stevig rock- en popalbum geworden met 13 Franstalige nummers waarin zijn liefde voor de reggaemuziek in enkele liedjes hoorbaar aanwezig is, o.a. in “Ma Pomme”, zijn hommage aan ‘The Big Apple’ New York, in “No One’s Land” en in funkrocker “Ca Me Regarde” met enkele ‘spoken word’-interventies.

De eerste single uit “Frontières” is het funky reggaeliedje “Angela” over de Amerikaanse zwarte vrijheidsstrijdster Angela Davis. Er staan nog enkele andere zuiders geïnspireerde songs op deze cd: “La Señorita” is een ritmische Latin-melodie en het nummer “Hello” dat hij in duet brengt met de Nigeriaanse zangeres Asa bevat Afrikaans-Carraïbische klanken afkomstig van steeldrums. Andere Afrikaanse beats horen we ook in het liedje “Se Jeter À l’Eau”.

De politieke boodschap over een wereld zonder grenzen en het gevoel van samenhorigheid tussen alle mensen zit vervat in de titeltrack “Frontières”. Ook “Dans Le Rio Grande” is politiek geïnspireerd en gaat over de talloze Mexicaanse immigranten die naar Amerika vluchten in de ijle hoop er het beloofde land te vinden. “Gaza Danse” wil een boodschap van hoop en een hart onder de riem zijn van de vele Palestijnen die in de Gaza-strook dagelijks de vernederingen van Israël machteloos moeten ondergaan.

Zoals u kunt lezen is het sociale engagement van Yannick Noah nog steeds heel sterk aanwezig in zijn liedjes. Net daarom willen ook wij ons bij wijze van uitzondering de moeite getroosten om deze voor Rootstime vrij uitzonderlijke Franstalige plaat bij u aan te bevelen. In Frankrijk en in de vele landen waar het Frans wordt gesproken zal dat sowieso niet nodig zijn want daar staan de gouden platen voor “Frontières” nu al klaar.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Sony Music

video