LOUDON WAINWRIGHT III – 10 SONGS FOR THE NEW DEPRESSION

 Het levensverhaal van de Amerikaanse folkzanger, songschrijver, acteur en humorist Loudon Wainwright III leest als een spannend boek. Deze week wordt hij 64 jaar maar aan zijn pensioen denkt hij nog helemaal niet. De vader van de intussen bekendere musici Martha en Rufus Wainwright - kinderen uit zijn verbroken huwelijk met de in januari van dit jaar overleden folkzangeres Kate McGarrigle - is een zeer bezige bij die met plezier steeds opnieuw nieuwe muzikale paden wil bewandelen.

Zijn carrière startte eind jaren ’60 toen hij merkte dat het songschrijven hem vrij gemakkelijk afging. In 1970 kreeg hij een platencontract aangeboden en werd zijn eerste plaat uitgebracht. Sindsdien verscheen er op zeer regelmatige basis nieuw werk van hem op cd. Nu was het de economische recessie die hem inspireerde tot het opnemen van zijn nieuwste album “10 Songs For The New Depression”, de 22e plaat in zijn discografie.

Loudon Wainwright III begeleidt zichzelf op alle nummers met enkele gitaar of ukelele. Deze naakte, akoestische benadering geeft de plaat een demoachtig karakter maar weet je anderzijds ook te raken door zijn tekstuele directheid. De zanger geeft op de cover van zijn nieuwe cd tekst en uitleg bij de keuze van elke song die te horen is.

Niet alle liedjes werden door hemzelf geschreven. “On To Victory, Mr. Roosevelt” dateert zelfs uit 1933 en was origineel een song die door een Texaanse politicus werd geschreven en opgenomen. “The Panic Is On” is zelfs nog ouder en stamt uit het repertoire van ene Hezekiah Jenkins in de jaren ’20 van de vorige eeuw. Beide liedjes stammen dus uit de tijd van de vorige ‘Grote Depressie’ die Amerika in de jaren ’30 heeft getroffen.

“In The Krugman Blues” verhaalt hij over een toevallig gesprek dat hij op een trein kon voeren met Paul Krugman, een politieke columnist bij de ‘New York Times’. In opener “Times Is Hard” bezingt hij de huidige moeilijke crisistijd waarin werkloosheid en armoede genadeloos lijken te blijven toeslaan. En in het nummer “House” zingt hij over een echtpaar dat op elkaar is uitgekeken, maar toch besloot om samen te blijven om zo de crisis beter door te kunnen komen. “Fear Itself” gaat dan weer over al het onheil dat elk van ons boven het hoofd hangt en waar we - gelukkig maar - nietsvermoedend op afstevenen. De ukelele is een goedkoop instrument in crisistijden en past dus perfect bij het grappige slotnummer “Got A Ukulele”.

In de wijze van presentatie van deze liedjes herkent de muziekliefhebber gemakkelijk de handelswijze van folkmonument Woody Guthrie, een artiest die onvoorwaardelijk bewonderd wordt door Loudon Wainwright III omdat hij op zeer eenvoudige wijze met zijn songteksten de vinger precies op de wonde kon leggen. Zelf stopt hij een behoorlijke portie ironie en humor in zijn teksten, iets wat hem eigenlijk al zijn hele carrière heeft gekenmerkt.

In tijden van crisis is dit sobere, akoestische album een ware verademing en misschien zelfs een hart onder de riem van de vele gewone mensen die door deze recessie persoonlijk worden getroffen. Het is alleszins alweer een puik album in de catalogus van deze sympathieke no-nonsense folkzanger.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Proper Records
Info : Rough Trade