LISSIE – CATCHING A TIGER

Een tijger kan je best niet aanpakken zonder handschoenen. Of je die dingen ook nodig hebt om de Californische zangeres Lissie Maurus onder controle te krijgen weten we niet, maar dat deze dame perfect weet wat ze wil bereiken is duidelijk bij het aanhoren van haar debuutplaat “Catching A Tiger”.

De twee singles “When I’m Alone” en “Cuckoo” die al vanuit dit album werden gelanceerd scheerden hoge toppen in de internationale hitlijsten, maar met de overige tien songs op dit album bewijst Lissie dat ze nog meer van dat moois in haar mars heeft. Vorig jaar leerden we haar kennen via een ep-tje onder de titel “Why You Runnin’” dat geproduceerd werd door ‘Band Of Horses’-bassist Bill Reynolds.

Haar covers van Lady Gaga’s song “Bad Romance” en Metallica’s “Nothing Else Matters” horen bij de meest bekeken video’s op YouTube, net als haar duet met Ellie Goulding in de door Lissie geschreven song “Everywhere I Go”. Dat nummer staat nu ook op “Catching A Tiger”, een plaat met 12 songs die moderne rockmuziek proberen te verzoenen met retroklinkende countrymuziek. Hierbij duiken de herinneringen aan de seventiessound van een poprockband als ‘Fleedwood Mac’ regelmatig op, hoewel wij Lissie’s stem prefereren boven die van Stevie Nicks. Vocaal sluit ze misschien zelfs meer aan bij de krachtige rockstem van Sheryl Crow.

De catchy popsongs volgen elkaar op dit album in ijltempo op met het speelse “Record Collector”, de singles “When I’m Alone” en “Cuckoo” en het op een simpele beat drijvende “In Sleep”. Ook in de ballads horen we dat Lissie in staat is om de gevoelige snaren te bespelen. Songs als “Bully”, de theatrale, emotionele en schitterend gezongen tearjerker “Everywhere I Go” en het samen met Ed Harcourt geschreven gospelliedje “Oh Mississippi” met enkel pianobegeleiding staan er stuk voor stuk als een stevig huis.

Neko Case en Cat Power stonden waarschijnlijk model voor de op country geïnspireerde nummers “Little Lovin’” en “Look Away”. De vreemde eend in de bijt wordt gevormd door het weliswaar leuke Buddy Holly-achtige retrodeuntje “Stranger”. Al bij al zorgt deze debuutplaat “Catching A Tiger” voor een voldoende stevige basis om de 28-jarige zangeres Lissie krediet te geven voor een tweede plaat die haar houdbaarheidsdatum in deze meedogenloze muziekbusiness zal moeten gaan bevestigen.

(valsam)

 

 

 

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Sony Music

video