KYLE EASTWOOD – METROPOLITAIN

 We zullen maar meteen uw eerste vraag beantwoorden, zeker. Kyle Eastwood is inderdaad een zoon van filmster en regisseur Clint Eastwood. Zijn vader speelde zelf al graag piano en lepelde hem van jongs af aan de liefde voor de jazzmuziek in. Het kon dan ook maar nauwelijks anders dan dat Kyle een professionele jazzmuzikant zou worden. Eerst was dat nog als sessiemuzikant maar in 1998 bracht hij zijn eerste soloplaat uit onder de titel “From Here To There”. 

De Californische, nu 42-jarige Kyle Eastwood had met “Paris Blue” uit 2004 en “Now” uit 2006 nog twee andere albums op de markt. Dit jaar kwam hij met zijn vierde, grotendeels instrumentale plaat “Metropolitain” op de proppen waarvoor hij een sextet van topjazzmuzikanten bijeen bracht in een Parijse studio.

Trompetspelers Till Bronner en Graeme Flowers, saxofonist Graeme Blevins, organist Eric Legnini, pianist Andrew McCormack en drummer Manu Katché speelden samen met Kyle Eastwood op akoestische en elektrische bas tien nummers in die perfect als soundtrack dienst zouden kunnen doen voor een film van papa Clint. Acht van diens films bevatten trouwens reeds muzikale intermezzo’s gespeeld door Kyle.

De muzikale beïnvloeding voor de nummers die Kyle Eastwood componeerde kwam er van grote jazzlegendes als Thelonious Monk, Duke Ellington, Dave Brubeck, Count Basie, Sarah Vaughan, Dizzy Gillespie en Miles Davis.

De sfeerbepalende, ijle zang die we op “Metropolitain” in enkele nummers horen is afkomstig van de Franse jazz-zangeres Camille. Bij de beste tracks behoren naast het titelnummer ook de composities “Samba De Paris”, “Hot Box”, “ Rue Perdue”, “Le Balai” en het afsluitende “Live For Life” waarin Camille deels rappend een echte songtekst met een positieve boodschap zingt.

De productie van het album was in handen van het duo Michael Stevens (die tevens samen met Kyle componeerde) en Erin Davis, de zoon van jazzicoon Miles Davis. De snelle opeenvolging van jazzy grooves maakt van dit album een vrij commerciële plaat die heel nauw aansluit bij live gebrachte jazzmuziek en daardoor toelaat dat er op een breed publiek kan worden gemikt voor de verkoop van “Metropolitain”.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label:  Candid Records

video