JACK BRUCE AND THE CUICOLAND EXPRESS – LIVE AT THE MILKYWAY 2001

John Symon Asher Bruce is een nu in het Engelse Suffolk wonende 67-jarige Schotse muzikant en songschrijver die in de muziekgeschiedenisboeken voor altijd zal herinnerd worden als ‘Jack Bruce’, medeoprichter in 1966 van het legendarische rocktrio ‘Cream’ waarin hij als zanger, songschrijver en bassist fungeerde naast drummer Ginger Baker en leadgitarist Eric Clapton.

Zijn werk bij ‘Cream’ bestond er in om psychedelische rock- en bluessongs te schrijven en te zingen. Heel wat van die nummers staan 4 decennia later nog steeds als een huis en behoren tot het collectieve geheugen van elke muziekliefhebber. Denk daarbij bijvoorbeeld aan “Sunshine Of Your Love”, “White Room” en “Dark Heart” die het resultaat waren van Jack Bruce’s componeertalent.

Voorafgaand aan ‘Cream’ speelde hij ook al bij ‘John Mayall & The Bluesbrakers’ en bij Manfred Mann maar het grote succes van een zo getalenteerd muzikaal trio als ‘Cream’ werd nadien nooit meer geëvenaard. Het leverde Jack Bruce wel de titel op van één der beste basgitaarspelers aller tijden en hij speelde met de band grootse live concerten die enkele benaderd konden worden door andere toptalenten als ‘The Doors’ en Jimmy Hendrix.

Toch was ‘Cream’ maar een vrij kort leven beschoren want de sluimerende vete tussen Jack Bruce en Ginger Baker zorgde er voor dat de groep er al na amper 3 jaar in 1968 mee ophield en de drie leden elk hun eigen weg gingen in een solocarrière. Voor Jack Bruce lag die voornamelijk in R&B, jazz, blues en wereldmuziek waarbij muzikale improvisatiesessies schering en inslag werden.

De jaren ’80 werden vooral gekenmerkt door zijn drugsproblemen die hem in geldproblemen brachten en zijn huwelijk op de klippen deed lopen. Begin jaren ’90 waren er enkele hernieuwde pogingen tot samenwerking met Eric Clapton en later ook met Ginger Baker, echter afzonderlijk en zonder dat er sprake was van een ‘Cream’-reünie. Gitaristen Gary Moore en Rory Gallagher maakten nadien wel nog deel uit van enkele muziekprojecten die Jack Bruce op touw had gezet. In 1998 werd hij bassist in de ‘Ringo Starr’s All Starr Band’, waarin Peter Frampton op leadgitaar acteerde.

Daarmee zijn we aanbeland in het jaar 2001 toen Jack Bruce op vrij succesvolle wijze terug te zien was op diverse podia in Europa. Eén van deze live concerten op 20 oktober 2001 in concertzaal ‘Melkweg’ in Amsterdam werd toen opgenomen en is nu in gedigitaliseerde versie op cd uitgekomen. Op de twee cd’s die dit album vormen horen we zeer breed uitgesponnen versies van twaalf bekende en minder bekende nummers die Jack Bruce doorheen de voorbije 40 jaar heeft geschreven met natuurlijk een grote belangstelling voor de hits uit de ‘Cream’-periode. De invloeden uit de Latijns-Amerikaanse muziek gespeeld door zijn toenmalige begeleidingsgroep ‘The Cuicoland Express’ zijn duidelijk hoorbaar op deze plaat.

Aan zijn muzikale terugkeer kwam een abrupt einde in 2003 toen hij door leverkanker werd geveld en een transplantatie nodig was om zijn leven te redden. Tot een echte ‘Cream’-reünie is het uiteindelijk dan toch nog gekomen in mei 2005 toen het originele trio enkele gesmaakte concerten gaf in de Londense ‘Royal Albert Hall’.

Deze live concertregistratie is naar onze mening niet het allerbeste werk van Jack Bruce maar voor de die-hard fans is het wel een onmisbaar hebbeding voor hun verzameling. Het album is het resultaat van een actie van ‘Pledge Music’, een forum dat fans op voorhand via vrijwillige giften toegang verschaft tot een exemplaar van dit unieke document. De opbrengsten die gegenereerd worden uit deze voorverkoop gaan dan ook integraal naar een vooraf bepaald goed doel.

(valsam)
“Die-hard fans of Jack Bruce - the founding member and famous bass player of the legendary trio ‘Cream’ next to Ginger Baker and Eric Clapton - will jump on this historically legendary live concert performed in October 2001 at the rock temple ‘Melkweg’ in Amsterdam.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Flaccid Parrot Records
Info: Hemifran

video