TED RUSSELL KAMP – GET BACK TO THE LAND

Singer-songwriter Ted Russell Kamp werd geboren in New York maar woont sinds mensenheugenis in het zonnige Los Angeles, waar hij naast het ontwikkelen van zijn eigen muzikale carrière vooral actief is als bassist in de begeleidingsgroep ‘The 357’s’ van de populaire Americana-rootsrocker Shooter Jennings, de zoon van countryster Waylon Jennings.

Na het memorabele interview dat ik met deze sympathieke artiest in april 2007 mocht hebben tijdens het Utrechtse ‘Blue Highways’-festival maakte Rootstime-collega RON nog een schitterend portret van Ted Russell Kamp met een gedetailleerd overzicht van zijn muzikale loopbaan en korte recensies van zijn tot dan uitgebrachte soloplaten.

Begin vorig jaar verscheen dan “Poor Man’s Paradise”, een alweer magnifieke plaat waarmee hij er echter niet in slaagde om boven het ruime aanbod aan Americana-cd’s uit te stijgen. Nu probeert Ted Russell Kamp het nog maar eens een keertje met het uit twaalf nieuwe songs bestaande album “Get Back To The Land”.

Ondanks de vele muzikale invloeden die zijn sound mee helpen bepalen is hij er toch opnieuw in geslaagd om vooral een typische, herkenbare plaat van Ted Russell Kamp af te leveren. Al van bij de eerste track “California Wildflower” krijgen we een stevige mix van rock- en countrymuziek te horen met catchy riffs en de uit duizenden te herkennen stem van Ted Russell Kamp er boven op. Of deze songs net als voor “Poor Man’s Paradise” ook nu weer ‘on the road’ en in hotelkamers werden geschreven tijdens de vele tournees die hij met Shooter Jennings onderneemt is niet geweten maar het zou ons eerlijk gezegd niet echt verbazen.

“If I Had A Dollar” is typisch Amerikaanse countryrock en ook in “Lonelytown” geeft hij stevig van jetje op de tonen van een meespelend Hammondorgel. De herkenbare L.A.-sound is zeker ook aanwezig in het vlotjes rockende “God’s Little Acre”. Pas op de vijfde track gaat het songtempo stevig naar beneden en horen we deze ‘balladeer’ in hart en nieren zijn gevoelens ventileren in het mooie “(Down At The) 7th Heaven”. Even later doet hij dat zelfs nog beter over in het heerlijke “Georgia Blue” dat samen met de emotievolle ballad “Right As Rain” misschien wel het label van mooiste song op deze plaat verdient.

De soulsound inclusief blazerssectie vormt de basis van het nummer “Aces & Eights” en titeltrack “Get Back To The Land” krijgen we net als “Half Hearted” aangeboden als een swingende countryrocker, alweer met een knap Hammondorgel-intermezzo. Zoals op alle vorige platen sluit Ted Russell Kamp ook deze cd weer eervol af met een song die later gegarandeerd op zijn ‘Best Of’-verzamelplaat zal opduiken. Hier is dat de lekker beklijvende tearjerker “Bottles On The Table”.

Dit nieuwe album van Ted Russell Kamp is alweer zeer gedegen professioneel werk van een sympathieke rasartiest die de kunst van het songschrijven voor de volle 100% onder de knie heeft en er daarnaast ook nog telkens opnieuw in slaagt om die nieuwe songs te verzamelen op een niet te missen plaat.

(valsam)
“With his new album ‘Get Back To The Land’ L.A.’s singer-songwriter Ted Russell Kamp is again delivering extremely professional labour of love, showing his ability to write and perform songs that are touching you straight in the middle of your heart. This is once more a ‘not to miss’ release by one of the most sympathetic guys ever in the history of Americana music.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: PoMo Records
Distr.: Dualtone Records
Info: Hemifran

Booker: Bluesfarm Agency