MOJO MONKEYS - BLESSINGS & CURSES

Als er een band het etiket roots-rock met trots mag dragen zijn het wel deze Mojo Monkeys, hun vette swamp en funky rock sound laat duidelijk merken waar ze hun invloeden uit de eerste hand gehaald hebben. Deze 3 muzikanten, drummer/zanger David Raven, bassist/zanger Taras Prodaniuk en gitarist/zanger Billiy Watts uit Los Angeles speelden onder meer in de studio of live bij Keith Richards (duidelijk hoorbaar in de openingstrack), Bonnie Raitt en Lucinda Williams. Deze lijst met echt bekende namen gaat eindeloos verder, maar die drie namen zeggen al voldoende, denken we. Alle songs werden ook samen door hun geschreven.

Hun debuut "Hang" maakte tien jaar geleden (jawel! ) al behoorlijk wat indruk, maar met deze opvolger weten Mojo Monkeys zich wel degelijk in de kijker te spelen. Hun gedurfde teksten zitten vol humoristische spitsvondigheden, maar toch gaat bij de luisteraar de aandacht naar het rockgehalte van de meeste songs en de zwoele sfeer van Louisiana die net als op hun debuut overheerst.

In knappe nummers als "Baton Rouge" en "Monkeythumb" neemt de bluesy moerassfeer het even over van de rock. Voodoo spells en hoodoo curses, zoals de titel van de cd al aangeeft, het zit allemaal in deze song vervat. Maar dat deert hun niet : "Go on with your bag of shadows, go on with your monkeythumb", zeggen ze honend. Een andere song "She'll Be Allright" heeft de sfeer van vroegere Byrds songs, terwijl "Our Curse" een combinatie is van sfeervolle jazz en "spoken word", die even doet terugdenken aan Jim Morrisson's soloplaat "An American Prayer".

Blessings & curses is vooral een zeer afwisselende plaat geworden, dat zal onder ondertussen wel duidelijk geworden zijn. Openend met "Bodacious" een song waarin zowel de rockinvloeden van Stones als bluesy ZZ top elementen in terug te vinden zijn, om in alle rust te eindigen met stille songs als "Our Curse" en "Mockingbird" terwijl ondertussen alle mogelijke stijlen de revue passeren. Soulvol en authentiek, maar met de nodige tongue- in- cheek humor doorspekt. Een aanrader!

(RON)

 

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label: Medikull Records
Info: KG Music Press

video