FRANCESCO LUCARELLI – FIND THE LIGHT

Ze zijn zeldzaam bij Rootstime, de Italiaanse muzikanten die op onze pagina’s ruimte krijgen om het resultaat van hun artistieke arbeid voor te stellen. De voornaamste reden hiervoor is dat er vrij weinig Italianen zich geroepen voelen om met roostmuziek bezig te zijn. Uitzonderingen op deze regel zijn er nog steeds gelukkig wel. Zo is de Romeinse singer-songwriter Francesco Lucarelli al door rootsmuziek geïnspireerd sinds zijn prille kinderjaren, voornamelijk door de platen die zijn ouders toen frequent door de huiskamer lieten galmen.

Hij groeide in de voorbije decennia uit tot een gerespecteerde bespeler van allerlei soorten gitaar. Zijn songs worden zowel in het Italiaans als in het Engels op plaat uitgebracht en hij is een veelperformer, mede door zijn ontelbare live optredens in Italië, maar ook in Engeland, Amerika en Hongarije. Daarbij stond hij op de affiches naast o.a. Billy Talbot (van Neil Young’s groep ‘Crazy Horse’), Jimmy LaFave, Eric Andersen, Joe Henry en Crosby, Stils & Nash.

Zijn meest recente plaat is “Find The Light” waarop Francesco Lucarelli in 9 songs een ode wil brengen aan de muziek en aan de singer-songwriters uit het Californië van de beginjaren ’70. Daarbij mag u denken aan Buffalo Springfield, Fleedwood Mac, Jackson Browne en The Eagles van wie de sound zeer herkenbaar aanwezig is in de liedjes op dit album.

Stand-out tracks zijn naar onze bescheiden mening “If Trees Could Talk”, de akoestische ballad “Mr. Sunshine” waarop niemand minder dan Graham Nash komt meezingen en soleren met een mondharmonica-intermezzo en het op een simpele beat zachtjes voortkabbelende “Stranger In This Land”, een song in 1996 geschreven en hier ook meegezongen door de Zuid-Californische singer-songwriter Sonny Mone, ook al een ex-lid van ‘Crazy Horse’.

Erg mooi zijn ook “Good Day” en “After The Twilight” dat haast op fluisterende wijze wordt verteld en waarop Michele Piersante een zeer indrukwekkend staaltje muziek speelt op oboe, een houten blaasinstrument. De plaat begint en eindigt met dezelfde song “Fat City” die in twee sterk uiteenlopende versies werd opgenomen, in het begin als een swingend rocknummer en aan het einde als een akoestisch gebrachte Jackson Browne-achtige mijmerballad met een in duet meezingende Luisa Capuani. Onze voorkeur gaat absoluut naar die tweede versie uit.

“Find The Light” is de muzikale baby geboren uit een intense liefdesverhouding die Francesco Lucarelli zijn hele leven lang heeft gehad met de muziek die zijn oorsprong vond in het zonnige Californië. Hij heeft dan ook gedurende enkele jaren zeer intensief en met volle overgave aan dit album gewerkt en dat is er dan ook aan te horen want er valt geen enkel zwak moment te bespeuren.

(valsam)
“Francesco Lucarelli has delivered with his latest release ‘Find The Light’ the musical baby which is born out of an intense love affair that he had with the sound and the music originating from the sunny scene in Southern California. The result of this ‘work of love’ is astonishing beautiful and a real pleasure to enjoy.”
– www.rootstime.be

Artiest info
Website  
 

Label: Route 61 Music

Info: Hemifran