JESS KLEIN – BOUND TO LOVE

Folkzangeres Jess Klein bevestigt het cliché dat haar naam helemaal niet staat voor wat zij als zangeres te bieden heeft. Want deze uit Boston afkomstige en nu in Austin, Texas wonende artieste is eerder een grote dame in haar genre hetgeen ze met haar serie platen doorheen het voorbije decennium meer dan bewezen heeft. Daar zaten zelfs enkele memorabele albums tussen zoals de recentste platen “Strawberry Lover” uit 2005 en “City Garden” uit 2006.

Toen ze in 1998 aan het muziekfirmament verscheen met haar in eigen beheer uitgegeven cd “Wishes Well Disguised” liet niets uitschijnen dat we er met Jess Klein een blijvertje in de muziekscène hadden bijgekregen. Haar songschrijvertalent van liedjes met een hart en een ziel kwam pas later volledig tot zijn recht. De drang naar en het koesteren van de intens beleefde liefde komen in heel wat van haar songs voor maar ook de donkerdere kant van de liefde met verdriet en hartenpijn krijgen meer dan eens een bijzondere plaats in haar nummers.

Ook nu gebeurt dit weer op haar recent verschenen zevende studioplaat “Bound To Love” met elf zelfgecomponeerde songs en één schitterende cover van John Hiatt’s “Before I Go”. Haar prachtige stem overheerst in alle liedjes en muzikaal vinden we meerdere pareltjes terug. Country en Americanamuziek die ze wellicht in haar nieuwe Texaanse woonomgeving heeft opgesnoven.

We krijgen op dit album voornamelijk ballads aangeboden omdat dit overduidelijk de sterkste kant van Jess Klein vertegenwoordigt op zanggebied. Haar melancholische stem doet meermaals sterk herinneren aan Emmylou Harris in haar door tranen doordrenkte liefdesliedjes. Vooral de titeltrack “Bound To Love” en “Postcard” doen deze bedenking bij ons opkomen omwille van die typische gebroken Harris-snik in de stem. Bovendien wordt Jess Klein in “What For” vocaal knap bijgestaan door Susan Howe, net als in “Fool” waar Slaid Cleaves indrukwekkend mooi in duetvorm meezingt.

Ijzersterke tracks zijn ook “Don’t Wanna Say It”, “I Just Want To Know Your Name” en de ingetogen gebrachte ode aan “Rosalie”. Jess Klein komt met mate ook af en toe lekker swingend uit de hoek in folkrocksongs als “When The Time Comes”, “Postcard” en “Travelin’ Woman”.

We zeiden begin 2007 al bij de recensie van “City Garden” dat ze met die plaat alweer een stukje had bijgebouwd aan haar tempel in muziekland. Dit nieuwe album is het finale dak op die tempel en maakt een levenswerk af. “Bound To Love” is haar sterkste album tot op heden en dat wil eigenlijk toch heel wat zeggen als je de kwaliteit van haar vorige zes cd’s kent.

(valsam)
“This country and Americana-influenced new record of Jess Klein is by far her strongest performance until today, which is extraordinary if you happen to know the high quality of her previous six releases. Her voice is angelic and true and in the specific spirit of each song full of tears or joy. ‘Bound To Love’ is an absolutely splendid album which might appear to become Jesse Klein’s career masterpiece.” – www.rootstime.be

 

Artiest info
Website  
 

Label: UFO Music

Info: Hemifran