KRISTA DETOR – CHOCOLATE PAPER SUITES

Groot nieuws uit het Krista Detor kamp: vijftien maart is de Europese release date voor haar nieuwe album “chocolate paper suites”. Nadat we intens genoten hebben van haar vorige vier sterren albums “Mudshow” en zijn opvolger “Cover Their Eyes” zijn onze verwachtingen hoog gespannen en ik kan jullie dadelijk geruststellen dat dit album moeiteloos gelijke hoogte houdt met haar twee vorige pareltjes en dit zelfs overstijgt.

Het album telt vijftien titels die verdeeld zijn in suites van drie songs die met elkaar verbonden zijn door een welbepaald thema of beelden. Al deze songs lopen zonder pauzes naadloos over in elkaar. Ze zijn verdeeld over vijf getitelde thema’s. Krista zocht ditmaal voornamelijk haar inspiratie bij de Spaanse dichter Frederico Garcia Lorca, de Engelse schrijver-dichter Dylan Thomas en Charles Darwin, die ze liet samenvloeien met haar eigen invloeden en ervaringen. Het keurgezelschap van muzikanten dat aan haar zijde staat is internationaal getint en bevat klinkende namen als gitarist Colin Linden, violisten Chris Wood en Sarah Cashwell en Jason Wilbur, de gitarist van John Prine. Deze verscheidenheid aan muzikanten en hun stijlen geven nog meer kleur en variatie aan het album.

De illustraties op de cover zijn ook adembenemend sfeervol en vervuld van mystiek, met een frontcover waarop een bleke Krista getooid in een lang, donkerpaars gewaad en met buishoed sinaasappelen zaait tot op de rand van een hemelhoge klif, die afsteekt tegen een dreigend wolkendek dat doorkruist wordt door het eerste vliegtuig van de gebroeders Wright. Fantasie heeft deze meid ten over, dat is duidelijk. De plaat is verdeeld over vier thema’s en een bonusopname “Darwin Songhouse Suite” met drie opnames die ze maakte tijdens het Darwin Song Project waarvoor ze samen met nog zeven andere songwriters geselecteerd werd voor de viering van tweehonderd jaar Charles Darwin.

De eerste suite “Oranges Fall Like Rain” schiet energiek uit de startblokken met de topper “Rich Man’s Life”, in een zonnig sfeertje dat een heerlijk Oosters tintje meekrijgt door het vioolspel van Dena El Saffar, opgevuld met roestige slidegitaarnoten van meester Colin Linden en baadt zelfs lichtjes in Sheryl Crow sferen. De romantische opvolger “Lorca In Barcelona” hult zich met mooie beeldspraak in een mysterieuze Spaanse tango met sinaasappelen die als regen uit de lucht blijken te vallen. Het slotstuk van het eerste thema sluit filosofisch af met de tedere pianoballade “Recklessness And Rust”. Thema nummer twee “Night Light” voert ons weg uit het land der sinaasappelen onder een volle maan en een fonkelende sterrenhemel en doet ons dadelijk duizelen en wegdromen op zachte gitaartonen en de jazzy, hoge stem van Krista in “Dazzling”, opgevolgd door een walsende piano in het tedere “All To Do With The Moon”. Het derde couplet heet “Madness Of Love” en is het meest stevige van alle suites. In “Innuendo” kruisen Suzan Vega en Joni Mitchell meesterlijk de degens in een prachtig naar een climax opgebouwde song doorkruist met spannend percussief gitaarspel van David Weber. “Middle Of A Breakdown” doet daar nog een schepje bovenop en buldert vooruit als een stoomtrein gekleurd door de heerlijke gitaren van het duo Colin Linden – David Weber. Het slotstuk “By Any Other Name” is het meest ingetogen en gaat op piano van start in Rufus Wainwright stijl met “A Hunderd Years Old” over de oneerlijkheid van ons kort aards bestaan en al de mooie dingen die we hierdoor moeten missen. “So Goes The Night” wiegt je naar liefdevolle dromen op de weemoedige viooltonen van Sarah Cashwell en een ode aan de kleine romantische dingen in het leven en die kunnen niet beter gediend zijn dan met de prachtige stem van Krista Detor en een hoogst emotionele pianobegeleiding. Als toetje op de taart krijgen we nog de bonussuite “Darwin Songhouse” gepresenteerd, dat start op de jazzy, cabareteske en bluesy tonen van “From Miss Emma Brawley”. Hemels mooi is de hartverscheurende ballade “Clock Of The World”, dat je in een live-opname meevoert op de wondermooie harmonieën en folkachtige, plechtige gezangen van Karine Polwart, Emily Smith en Rachael McShane. Als de plaat afsluit met het uiterst gevoelige wiegelied “Emma’s Lullaby”, moet je toch even diep ademhalen bij het aanhoren van al dit moois.

Krista Detor heeft met “chocolat paper suites” een glinsterende parel bij op haar kroon gezet en dit zal zeker niet de laatste zijn. Haar album zal half maart in de winkels liggen en ze zal het zelf komen voorstellen in de Nederlandse zalen. Laat deze kans zeker niet liggen.

Blowfish

Krista Detor - Live Dates
9 april - De Slotplaats - Bakkeveen
10 april - De Tramwerkplaats - Winschoten
11 april - Herberg Tiengemeten - Tiengemeten
12 april – Meneer Frits – Eindhoven
16 april – De Amer – Amen
17 april – Theater De Wegwijzer – Nw en St. Joosland

18 april – Acoustic Alley – Den Haag

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: CoraZong Records