JOSH ROUSE – EL TURISTA

We kennen Josh Rouse inmiddels toch ook al een tiental jaren als uitstekende singer-songwriter en koesteren zijn albums “1972” uit 2003, “Nashville” uit 2005 en “Country Mouse City House” uit 2007 als pareltjes in onze muziekcollectie. Josh Rouse lanceert nu zijn achtste studioplaat met de cd “El Turista” waarop hij vriend en vijand verrast met meerdere Spaanstalige liedjes in typische Cubaans-Braziliaanse songstijl.

Zijn liefde voor diverse muziekgenres laat Josh Rouse wel vaker weerspiegelen in zijn conceptplaten maar wat hij op “El Turista” laat horen is toch wel de meest afwijkende stijl uit zijn carrière tot op heden. Het dient gezegd dat hij dit op verrassend mooie wijze tot een goed eind weet te brengen. Eén en ander zou wel eens te maken kunnen hebben met het feit dat hij vijf jaren geleden trouwde met een zingende Spaanse furie genaamd Paz Suay die hem intussen ook een eerste kind heeft geschonken. Het jonge paar vestigde zich in Valencia waar Josh Rouse zich die invloeden van de Spaanstalige muziek graag liet welgevallen. Zijn nieuwe composities lopen over van deze invloeden.

Dit album opent instrumentaal met een pianodeuntje waarmee de luisteraar zich al meteen in de Mediterrane sferen waant tussen het zand en de welvende golven van een kalme zee. Daarna lijken Gilberto Gil of Joao Gilberto wel een zachte Cubaanse bossa nova te komen spelen in de Spaanstalige tracks “Duerme” en de coverversie van Bola de Nieve’s liedje “Mesie Julian” of in het Engelstalige “Lemon Tree”.

Je kan nadien een Latijns-Amerikaanse ballroomdansje uitvoeren op de klanken van “Sweet Elaine”, calypso dansen op de swingende ritmische tonen van “I Will Live On Islands” of zelfs een wilde flamencodans wagen op het oerspaans klinkende “Valencia” of op het Braziliaanse carnavalnummer “Las Voces”.

Buitenbeentje op deze cd is een trage versie van de Amerikaanse traditional “Cotton Eye Joe” die hier als een jazzy en dromerige pianoballade wordt gebracht. En ook het prachtige nummer “Don’t Act Tough” waarmee deze wat bizarre doch mooie cd afsluit klinkt als een muzikale ouverture voor een slotscène van een romantische film. De schitterende saxofoonklanken van Jim Hoke bepalen mede de muzikale kleur van dit jazzy nummer.

Het hoeft eigenlijk niet meer benadrukt te worden dat Josh Rouse zich prima heeft gesettled in zijn nieuwe Spaanse woonomgeving waar hij ondergedompeld in de lokale muziekcultuur een genre heeft ontdekt waarin hij zich perfect thuis kan voelen. Hoe goed hij zich daar voelt kan je gepriviligeerd als luisteraar ervaren bij het aanhoren van “El Turista”.

(valsam)
“Josh Rouse has settled comfortably in the Spanish city of Valencia where he got swallowed by the local musical culture and found a style that makes him feel at home. How well he does feel there can be experienced by the listeners while they are enjoying his new album ‘El Turista’.” – www.rootstime.be

JOSH ROUSE LIVE
30.mrt.2010 - Paradiso - Amsterdam
31.mrt.2010 - Ancienne Belgique - Brussel


 

Artiest info
Website  
 

Label: Bedroom Classics
Info: Hemifran