McCABE & MRS. MILLER – TIME FOR LEAVING

In 1971 was ik 15 jaar oud en nog niet echt geïnteresseerd in de meisjes, sigaretten of alcohol. Ik had nog altijd de kinderlijke ambitie om de goede cowboy te kunnen spelen in één of andere westernfilm. Robert Altman’s film “McCabe & Mrs. Miller” speelde toen in de filmzalen met Warren Beatty en Julie Christie in de hoofdrollen. Het was door deze a-typische westernfilm dat ik de muziek en de stem van Leonard Cohen leerde ontdekken want er zaten drie nummers uit diens ’67-cd “Songs Of Leonard Cohen” in de soundtrack van deze film, die nadien algemeen erkend werd als de 8e beste film aller tijden in het westerngenre.

Blijkbaar inspireert de film ook in 2010 nog altijd creatieve mensen want ‘Camper Van Beethoven’ en ‘Cracker’-zanger en bassist Victor Krummenacher en zangeres Alison Faith Levy (The Loud Family, The Sippy Cups en Mushroom) kozen voor ‘McCabe & Mrs. Miller’ als de groepsnaam van hun muzikale samenwerkingsproject. Een eerste cd was het resultaat van deze collaboratie en kreeg de intrigerende titel “Time For Leaving” mee.

Voor de elf nummers die ze opnamen voor dit album doken ze in het muzikale verleden dat een groot deel van hun carrière in de muziek had bepaald. Amerikaanse rootsmuziek in perfecte vorm gegoten als ballads over verloren liefde, spijt en vergevingsgezindheid, verlangens en een nostalgische terugblik naar een leven op het Californische vasteland.

‘McCabe & Mrs. Miller’ is veel meer dan een duo, het gaat om een echte groep met sterke instrumentale bijdragen van gitarist Greg Lisher, drummers John Hanes en Andrew Griffin en met Bruce Kaphan (van ‘American Music Club’) op pedal steel en keyboards. Hij is eveneens de producer van deze prachtige cd. Alison Faith Levy zingt meestal vanachter haar favoriete instrument piano en Victor Krummenacher acteert als frontman, zanger en leadgitarist.

De songs op “Time For Leaving” zijn mooie duetten in een fraaie mengeling van country, folk en blues. Opvallendste nummers uit de tracklijst zijn het door Alison gezongen “Come Back Home To Me” en de intieme pianoballad “Some Like You”, het bluesy duet “Fare Thee Well, Adios & Goodbye” inclusief vettige delta swamp groove. Het allermooiste op deze cd is de door Victor uitstekend gezongen ballad “Red Wine & Chocolate” waarin hij zijn hart en ziel blootlegt. De zang lijkt afkomstig te zijn van Michael J. Sheehy maar het is wel degelijk Victor Krummenacher achter de microfoon.

Beide vocalisten gaan de bluestoer op in het lekker kabbelende “Couldn’t Sit Still No More” en beschrijven met die tekst perfect het probleem dat wij graag ervaren bij het horen van die song. In de tranerige countrysong “Your Magic Fingers” vertoont de zang van Alison Faith Levy meerdere raakvlakken met het vocale werk van zangeressen als Peggy Lee of Patsy Cline. De afsluitende titeltrack “Time For Leaving” had ook op een ‘Cracker’-cd kunnen staan maar is ook hier zeker op zijn plaats, mede omwille van de schitterende harmony vocals van Alison die heel complementair zijn met de emotionele brok in de keel van Victor.

Wat ons betreft mogen er nog veel artiesten besluiten om tot een gelijkaardig samenwerkingsverband over te gaan als dit dan kwalitatief hoogstaand materiaal oplevert zoals op “Time For Leaving” van ‘McCabe & Mrs .Miller’. Mooi, mooi, verdomd nog aan toe: heel mooi.

(valsam)


 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Label : Magnetic Motorworks
Info : Tony Bonyata – Pavement PR