FISHEYE – A TOTALLY DIFFERENT DISASTER

Fisheye heeft iets met kerstmis, of toch zeker met kerstliedjes. Al drie jaar laten ze hun eigen versie van een kerstklassieker via hun website op de wereld los. In 2007 was dat nog ‘Happy Xmas (War Is Over)’ van John Lennon. Vorig jaar werd ‘Have Yourself A Merry Little Christmas’ door de mangel van Fisheye gehaald en deze kerst was het de beurt aan ‘Baby Please Come Home’ van Phil Spector. Als we de geruchten mogen geloven gaan die jaarlijkse opnames gepaard met hele emmers kippenvleugels en de onvermijdelijke biertjes. Onnodig om te vermelden dat het aspect ‘plezier’ hier op de eerste plaats komt.

Het is heus niet zo dat deze band zozeer leentje buur moet gaan spelen bij andere muzikanten voor materiaal, want ‘A Totally Different Disaster’ is al hun tweede cd in evenveel jaar. Vorig jaar werd ‘Bigger Than Your Head’ door menig muziekliefhebber met open armen ontvangen, wat van de nieuwe cd van Fisheye ‘een moeilijke tweede’ maakt. Zo’n tweede cd wordt nogal eens vaker als lastiger beschouwd en om heel eerlijk te zijn, ‘A Totally Different Disaster’ trapt voor een stukje in die val.

Eén ding staat wel vast: met drie goede songschrijvers in de rangen beschikt de band over de nodige kwaliteiten om een degelijk nummer in elkaar te steken. De voorbeelden op deze cd zijn legio. Neem bijvoorbeeld ‘Ella Jane’, een song die schijnbaar stuurloos voortkabbelt. Na een tweede en derde luisterbeurt kruipt het nummer echter onder je huid en wordt het pas duidelijk hoe mooi dit lied is. Het uptempo ‘Horse To Water’, dat meteen na ‘Ella Jane’ komt, zit zo mogelijk nog beter in elkaar.

Ook tekstueel laten de heren van Fisheye zich niet onbetuigd. In ‘Prophecy Dam’ klinkt het bijvoorbeeld zo: Got a head on my shoulders / Can't hold back the tide / A grave in the valley / A moment in time / But there is a season / When the waters recede / A small cemetary appears in the reeds / When the water rises I will lose you once again / I return, remember love so true / But I can't get back to you/ . Het is vooral Andy Robinson die tekent voor teksten van dit kaliber. Laat dit meteen maar het sterkste punt van de cd zijn. Het is ongetwijfeld de muziek die de nieuwsgierigheid aanwakkert, maar het zijn de teksten die de luisteraar blijven boeien.

We verklapten eerder in deze review al dat we niet onverdeeld enthousiast zijn over ‘A Totally Different Disaster’. Het grote minpunt aan de cd is de productie. Hoe goed de songs ook mogen zijn, meer dan eens klinkt alles nogal oppervlakkig en is er meer dan eens te weinig aandacht besteedt aan het afmixen. Dit maakt dat de songs op ‘A Totally Different Disaster’ misschien beter af waren geweest met een live-aanpak, waarbij nummers als ‘All I Want’ of het eerder genoemde ‘Horse To Water’ een ietwat rauwer karakter krijgen. Hopelijk is dit iets waar de band bij een volgende cd rekening mee houdt.

(Lewis)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby