STACE ENGLAND AND THE SALT KINGS – THE AMAZING OSCAR MICHEAUX

Met het album “Greetings From Cairo, Illinois” uit 2005 vernoemen we wellicht de tot op heden meest gekende prestatie van de in Cobden, Illinois wonende muzikant Stace England. Zowel de lay-out van zijn cd-hoesje als de muziek die op dat album te beluisteren viel leverde hem indertijd in de pers veelvuldige vergelijkingen op met Sufjan Stevens. Deze plaat bracht hem een tijdje geleden zelfs naar Den Haag voor een gesmaakt optreden op het ‘Crossing Borders’-festival.

De opvolger voor dit succesalbum was de minder bekende cd “Salt Sex Slaves” uit 2007 dat ging over de slavernij en de misbruiken in de toenmalige zoutmijnen in Amerika. Nu is er opnieuw een conceptplaat van Stace England verschenen. In “The Amazing Oscar Micheaux” vertelt Stace England samen met zijn begeleidingsgroep ‘The Salt Kings’ het verhaal van de mythische figuur en de eerste Afrikaans-Amerikaanse filmcineast Oscar Micheaux. Deze man groeide op als schoenpoetser maar schreef nadien zeven boeken en produceerde 44 films in de periode 1919 tot 1948. Dat hij een zwarte huidskleur had was in die tijd een niet zo evidente gegeven voor iemand die zijn mening en visie kon ventileren via de films die hij in deze periode op pellicule heeft gezet.

Huidige filmfanatici rakelen zijn oude prenten graag terug op en Oscar Micheaux groeide in de voorbije decennia uit tot legendarische cultfiguur. Films als “Within Our Gates” en “The Symbol Of The Unconquered” werden al gauw symbolen in de filmgeschiedenis voor het werk van deze zwarte regisseur. In deze films ging hij de problematische onderwerpen van onderdrukking en racisme ten opzichte van de zwarte bevolking in Amerika zeker niet uit de weg.

In dit nieuwe muziekalbum voorziet ‘Stace England And The Salt Kings’ in een soort soundtrack voor de films van Oscar Micheaux. Bij hun live optredens worden deze oude cultfilms of fragmenten uit zijn vele prenten ook op doek geprojecteerd. Elk van de 12 songs op deze cd behandelen één van de films van Micheaux en dragen ook de titel van de film als songtitel.

Zo krijgen we “The Homesteader” – de eerste film die Micheaux maakte – over de ongelijke en meedogenloze strijd die een zwarte jongeman in het begin van de 20e eeuw moest voeren in een overwegend blanke gemeenschap. “Vendome” is dan weer de naam van het theater in Chicago dat het aandurfde om zijn film voor het eerst te vertonen. Tussendoor horen we songs met als titel “Within Our Gates”, “The Symbol Of The Unconquered”, “Virgin Of The Seminole”, “The Exile”, “The Girl From Chicago” en “God’s Stepchildren”. In het afsluitende nummer “The Betrayal” wordt tenslotte teruggeblikt op de allerlaatste film die Oscar Micheaux ooit heeft opgenomen in 1948. Deze film haalde zowel de Amerikaanse als de internationale pers, vooral omdat er groot schandaal over werd gesproken. De krant ‘The New York Times’ riep op om de film zo snel mogelijk definitief te vernietigen.

Stace England rakelt met dit album opnieuw een belangrijk stuk vergeten of liever stilgezwegen Amerikaanse geschiedenis op en weet daarenboven twaalf uitstekende moderne popsongs te bundelen op deze tribute-cd aan één van de grootste Amerikaanse cineasten die enkel het immense nadeel had dat hij over een zwarte huidskleur beschikte. Het verhaal moet een nuchter ontwaken zijn voor de verwende Amerikaanse jeugd die in deze songs hard geconfronteerd worden met het intolerabele gedrag van hun voorvaderen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label : Rankoutsider Records
Distr. : Sonic Rendezvous