TONY DENIKOS – ALREADY GONE

De Americana-sound die de Amerikaanse singer-songwriter Tony Denikos op zijn recente plaat “Already Gone” ten gehore brengt is het resultaat van een unieke blend van alle invloeden die hij doorheen zijn carrière in de muziekscène heeft opgedaan. Zijn favoriete muzikanten zijn Lowell George, John Prine, Richard Thompson, Graham Parker, Bruce Springsteen en CCR-stichter John Fogerty. En dat kan je vrij gemakkelijk terughoren in zijn eigen composities.

Met zijn vaste begeleidingsgroep treedt Tony Denikos - die in een vorig leven nog optrad als ‘Tony De’ - frequent op bij festivals, in koffiehuizen en in lokale clubs in de buurt van Washington en Baltimore waar zijn permanente woonplaats is. Zijn debuutplaat “Naked & Smiling” dateert vanuit 2000 en in 2003 verscheen zijn vorige studioalbum “Time Tells Tales” samen met een compilatiealbum “Don’t Mind Me”. Daarna verscheen er gedurende 6 jaar geen nieuw werk op cd.

De twaalf tracks op zijn pas verschenen nieuwe plaat werden allemaal door Tony Denikos zelf gecomponeerd en bestaan uit teksten die gebaseerd zijn op de dingen die elk van ons dagelijks in zijn leven kan meemaken, zowel in de liefde als in de werkomgeving. In “Big Easy Down”, de eerste song op “Already Gone” kiest Tony Denikos al resoluut voor de swamp rock die we kennen van John Fogerty en waarbij de elektrische gitaar al twangend voor de ritmische sound zorgt. Ook Fogerty’s typerende countryrock en blues komen een paar keer opnieuw aan de oppervlakte in enkele tracks: “Ug & Goola”, “River Don’t Rise”, “Auction Block”, “Laurelite” (heel sterk herinnerend aan Creedence Clearwater Revival) en “Nobody Loves Her”.

“Norfolk Town” is een prachtige ballad waarin het heerlijke accordeonspel van Phil Madeira (uit de begeleidingsgroep van Emmylou Harris) een hoofdrol mag spelen. Dit is een nummer dat wij heel graag eens zouden horen in een versie van John Prine. Iets gelijkaardigs komt bij ons op tijdens het aanhoren van de titeltrack “Already Gone” waarin de belangrijkste instrumentatie afkomstig is van de cello gespeeld door Jen Smith, ondersteund door Tony Denikos zelf op mondharmonica. Dat hij ijzersterk uit de hoek kan komen in ballads bewijst hij later samen met backing vocaliste Jen Smith nog eens extra in “Broken Down Cowboys”, een song waar Dwight Yoakam een wereldhit van zou kunnen maken. Ook “Love’s Impossible” heeft die hitgevoeligheid en herkenbaarheid van meet af aan. Het in deze periode van het jaar allicht meest gedraaide “Home For Christmas” biedt een leuk en fris alternatief voor de vele tot op de draad versleten kersttraditionals. Een heel mooi nummer is dit.

De kwaliteit van zowat alle tracks op dit album bewijzen dat Tony Denikos een begenadigde songsmid is die ook als loonschrijver voor ander zangtalent zou kunnen werken. Elk nummer op “Already Gone” beschikt over een catchy hook die al vanaf de eerste beluistering in het geheugen blijft hangen. Als bonustrack krijgen we het al eerder gespeelde “Laurelite” nog eens voorgeschoteld maar nu in een behoorlijk aangepaste versie waarin “Jason & The Scorchers”-gitarist Warner E. Hodges het beste van zichzelf komt geven.

“Already Gone” van Tony Denikos is een onderhoudende en mooie plaat die voor elk van u eveneens een aangenaam uurtje zou kunnen betekenen. Don’t worry …be happy & let the good times rock’n’roll.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
Myspace  

CD Baby