VANISH VALLEY – VANISH VALLEY

Als voormalig stichtend lid en frontman van de formatie ‘Conrad Ford’ - een dromerige muziek spelende countrygroep - vond Andrew McAllister de tijd rijp om zijn eigen songs wereldkundig te maken via de release van een eerste plaat onder de naam van zijn alter-ego ‘Vanish Valley’.

Het gelijknamig getitelde album bestaat uit 13 nieuwe songs die McAllister componeerde en ook alle instrumenten die we te horen krijgen werden door hem persoonlijk ingespeeld, weliswaar met een kleine uitzondering voor de banjo van Jordan Walton op het intimistische “Great American Goldmine” en de vocale bijdrage van Henry Derek Bonner aan de songs “Home Fires” en “Hunters”. Bij live optredens bestaat de groep ‘Vanish Valley’ uit vier leden met naast McAllister ook Henry Derek Bonner op bas, Cara Batema op keyboards en Julio Javier Trejo op drums.

De uit Seattle afkomstige maar nu in Los Angeles residerende Andrew McAllister wordt in diverse persrecensies vergeleken met een jonge Jeff Tweedy, Damien Jurado en Mark Everett (‘eels’). Zijn liedjes krijgen een ‘Townes Van Zandt’-stempel opgedrukt, niet helemaal onterecht, overigens. Voornamelijk zachte, op folk en country geïnspireerde liedjes die liefelijk klinken en zeker nergens beogen om tekstueel te shockeren.

Op ééntje na zijn alle tracks korter dan 3 minuten en daarvan vinden wij de 3 songs die zelfs de grens van 2 minuten niet halen tot de beste nummers op het album behoren: “Sinking Ships”, “Echos” en “Prettiest Girl From California”, stuk voor stuk zeer sobere, maar daardoor ook zeer intiem klinkende liedjes. De hele cd klinkt overigens heel lo-fi. Andere nummers die ons van bij de eerste beluistering konden bekoren zijn: “Bad Things”, “Hunters”, “Sunshine City” en “Great American Goldmine”.

‘Conrad Ford’ is niet meer maar lang leve ‘Vanish Valley’, uiteindelijk gaat het nog steeds om de mooie liedjes van Andrew McAllister die we in een lichtjes andere vorm aangeboden krijgen. En dat blijkt ons na beluistering van dit album even zo goed te bevallen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Info : KG Music Press
video