MARY GAUTHIER – THE FOUNDLING

Men zegt dat Mary Gauthier altijd al een stukje van zichzelf in haar songs heeft verwerkt. Haar vorige zes platen bevatten inderdaad vaak zeer persoonlijke verhalen die dikwijls met een open vraag eindigen. Zij is steeds op zoek naar meer inhoud in het leven en naar antwoorden op vragen die haar bezig houden.

De nieuwste plaat van deze in Baton Rouge, Louisiana wonende singer-songwriter heet “The Foundling” en is met afstand de meest persoonlijke plaat van Mary Gauthier. Zij werd in maart 1962 als pasgeborene in New Orleans immers zelf te vondeling gelegd door haar natuurlijke moeder. Dat heeft een onuitwisbare stempel op haar leven gedrukt en geleid tot een heleboel vragen over het hoe en waarom. Een antwoord op al die vragen ontbreekt ook vandaag nog steeds. In dertien intieme liedjes schrijft ze haar frustratie en levensvragen van zich af op dit indrukwekkend mooie album.

Als producer voor deze zeer persoonlijke plaat koos zij voor Michael Timmins, leider van de Canadese formatie Cowboy Junkies en ontegensprekelijk een schitterende keuze als creatief sfeermaker voor dit autobiografische conceptalbum van één van de beste zangeressen van deze tijd.

In de songs vertelt Mary Gauthier het verhaal van een kind dat door haar moeder achtergelaten werd bij de geboorte, dan een jaar in het weeshuis doorbracht, daarna geadopteerd werd en op jeugdige leeftijd wegliep van het adoptiegezin met een vader die alcoholieker was. Ze was net 15 jaar geworden en stal de wagen van haar adoptieouders.

Er volgde een turbulent en deels crimineel leven dat haar een paar keer in de gevangenis deed belanden. Haar verdriet verdronk ze in de alcohol en na een zoveelste ontwenningskuur kwam ze tot het besluit dat ze zich maar beter op muziek kon toeleggen terwijl ze gelijktijdig filosofie ging studeren. Ze speelde gitaar en begon haar eigen liedjes te schrijven en belandde zo uiteindelijk in de showbusiness. Ze was 35 jaar toen haar debuutplaat “Dixie Kitchen” werd uitgebracht.

Haar zoektocht naar haar natuurlijke ouders op latere leeftijd bracht haar in contact met één van die ouders, maar daar werd ze afgewezen omdat haar moeder in een telefoongesprek te kennen gaf dat zij Mary niet meer wilde ontmoeten. Met deze liedjes wil zij aangeven dat zij desondanks toch nog altijd in de ware liefde van ouders voor hun kind blijft geloven. Dit laatste vertelt ze op indrukwekkende wijze in het liedje “The Orphan King” aan het einde van deze cd.

Daaraan voorafgaand levert Mary Gauthier ook beklijvend en kippenvel bezorgend werk af in de songs “The Foundling”, “Mama Here, Mama Gone”, “Goodbye”, “Blood Is Blood”, “March 11, 1962” en “Sweet Words”.

Ze heeft twee jaar intensief aan de songs voor dit album gewerkt vooraleer ze naar Michael Timmins’ studio in Toronto ging voor de opname van “The Foundling”. Cowboy Junkies-zangeres Margo Timmins zorgde voor de belangrijkste backing en harmony vocals, hetgeen voor een bijkomende emotionele dynamiek zorgde bij enkele songs. Deze cd is een uniek document over het ware leven van een fantastische zangeres die door het leven getekend haar diepste pijnen van zich af heeft geschreven en gezongen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Proper Records
Distr.: Rough Trade