MR. KEITH LITTLE - TAKE IT OFF AND GET LOOSE WITH IT

Zelden zijn we zo op een verkeerd been gezet door de hoes van een cd als bij deze laatste release van Mr. Keith Little! De cover lijkt wel de voorbode van een uurtje gedwongen resort-muziek. Je weet wel, je zit binnen de omheining van je resort ’s avonds nog rustig een terrasje te doen als daar plots door de luidsprekers de eerste noten van het plaatselijk orkest weerklinken.

Een orkest opgetrommeld door de uitbater omdat die wel meende dat zijn gasten daar recht op hadden oftewel omdat zijn neefje in dat bandje speelde. Dat gevoel heb je dus bij het bekijken van de hoes. Gelukkig is de muziek die uit dit schijfje komt van een totaal ander allooi ! Keith en zijn vrienden brengen hier R & B, funk en blues van een zéér hoogstaand niveau!

Mr. Keith geniet enige bekendheid als “The Cincinnati Blues Man, King Of The Blues” en deze release zal er zeker toe bijdragen dat zijn faam wat groter zal worden. Met zijn diepe bariton stem werkt hij zich door 12 originele songs en één cover : Tony Joe White’s “Rainy Night In Georgia”, tevens de afsluiter van het album. Maar het feest begint al dadelijk met het explosieve “Stand My Ground” met heerlijke gitaaruithalen van Marcos Sastre. Deze award winnende gitarist en oprichter van R & B groep The Bluebirds, is ook verantwoordelijk voor de akoestische ondersteuning op het door piano ingeleide “Copper Tops”. Keith lijkt wel te praten met de zacht beroerde toetsen, indrukwekkend nummer dit ! Nog schoon volk op dit album: Cheryl Renee Little, die op heel wat tracks orgel en piano voor haar rekening neemt. De echtgenote van Keith blijkt ook een uitstekende zangeres te zijn zoals te horen valt op (het enige) duet “It’s All About You”.

Keith heeft niet de (stem)mogelijkheden van pakweg een Barry White, hij blijft het hele album door nogal consistent op dezelfde toonhoogte (bijwijlen pratend) zingen, maar dat wordt ruim gecompenseerd door zijn kwaliteiten als bas- en ritmegitarist. Het samenspel is op momenten redelijk indrukwekkend te noemen: blazers lijken als een spiegelbeeld zijn stuwende bas te volgen, juist gepaste streepjes orgel ertussen , een rockende gitaar (“ Get Loose With It “ !) en dan plots die hoog-koortsige stem ertussen, we hebben er al veel de mist horen ingaan als ze dit soort funky blues wilden te berde brengen. Het album is doorspekt van dat soort nummers, zachte shuffle, huilende gitaar, dreigende stem, mooi, mooi. Dit is soulvolle funky blues op zijn best, enkel van de tragere nummers zijn we minder onder de indruk maar die zijn gelukkig in de minderheid.

Bluesyluc

 

Artiest info
Website  
 

Label: Paes Records

Distr.: Blue Skunk Music