THE STEVE WIGGINS BAND - PRECIOUS CARGO

In plaats van braaf op zijn stoeltje zijn eerste schoolwerk te maken zat de zesjarige Steve al achter de piano om naar het voorbeeld van zijn grote pa Jerry Wiggins boogie-woogie uit te proberen. Geboren in Panama City in Florida speelde Steve nadien als tiener in verscheidene lokale bandjes, te beginnen in zijn schoolband waar hij trompet speelde en vervolgens in de ‘Foolstar’ band waarmee hij tot 1989 rondtoerde, tot deze band zich ontbond. Hij kan er zich inmiddels op beroemen dat hij o.m. met Zac Harmon, Tab Benoit en Johnny Sansone het podium deelde.

In 2003 bracht hij zijn eerste album uit ‘Serenity By The Sea’ en dit vierde album met kostbare lading producete hij zelf. Van de elf songs schreef hij er vijf en ook zijn drummer Lenwood Cherry Jr. gaf al componerend gestalte aan de funky ‘Black Cat Woman’, gezongen met een diepwarme stem. Steve speelt piano en orgel als de beste, als het ware Pinetop Perkins achterna. Onder zijn handen ontpopt zijn Yamaha Grand Piano zich als een ivoren wonderinstrument, zoals op Herbie Hancock’s ‘Watermelon Man’. Maar ook bassist Bruce Hebert en vooral saxofonist Wally Trado kleuren mede dit album dat af en toe quasi jammend de jazzy kantjes opzoekt, zoals bij ‘Dimples’ van John Lee Hooker of Steve’s eigen zwoele ‘Roosterfish’, ook al een favoriet.

Met zijn ‘Steve Wiggins Band’, opgericht in 2005, voelt toetsenist Steve zich blijkbaar in zijn element, wat hij nog lijkt te benadrukken wanneer hij ook zijn Hammond laat jubelen. De leadzang van Lenwood o.m. bij Bill Withers’ ‘Ain’t No Sunshine’ voegt wat soul toe naast de up-tempo songs. Deze werden allen, op één studio-opname na, live opgenomen, wat de vitaliteit en het speelplezier ten goede komt.

Voorafgaand aan ‘Cold Shot’ vertelt Steve nog dat hij hun performance opdraagt aan de legendarische muzikale duizendpoot Les Paul, vorig jaar overleden, één van zijn idolen. Maar ook James Taylor eert hij in het stuwende ‘Steam Roller’.

Wanneer Steve tenslotte ergens de oproep neerschrijft dat ‘iedereen tijd zou moeten vrijmaken voor de blues’ kan ik dit alleen maar beamen, met de aanvulling: dito voor de ‘good feeling’ boogie-woogie blues van Steve en zijn band.

Marcie

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

Info: Blind Raccoon