DAVE GLEASON – TURN AND FADE

Countryrocker en gitaarvirtuoos Dave Gleason uit Los Angeles presenteert met het album “Turn And Fade” zijn vierde plaat voor het ‘326 Records’-platenlabel. Deze nieuwe cd gaat wat meer terug naar de klassieke country en rockmuziek die we ons van zijn eerder werk herinnerden.

Dave Gleason verzamelde enkele gereputeerde muzikanten om zich heen onder de groepsnaam ‘The Golden Cadillacs’ met o.a. gitarist Rich Dembowski en pedal steel virtuoos Chris Lawrence voor de studio-opname van “Turn And Fade” met als speciale gasten de getalenteerde jongedame Debra Tala op accordeon en zangeres Cindy Wasserman van de groep ‘Dead Rock West’ die vocale bijdragen aflevert op vier van de 12 tracks.

De nummers voor deze leuke plaat werden allemaal door Dave Gleason zelf geschreven en hij stond ook persoonlijk in voor de productie van de cd. Twee van de tracks zijn instrumentale gitaarnummers met opener “All Morning Long” en later het prachtig swingende “The San Joaquin”.

De overige liedjes zijn typische Dave Gleason-songs waarin zijn twangende ‘B-Bender Telecaster’ gitaar zowat in elke traditioneel georiënteerde countrysong een vooraanstaande rol komt spelen. Een leuke quote in dit verband komt van Dave Alvin die respectvol zegt dat hij zijn gitaar meteen weg zet als Dave Gleason dezelfde kamer binnen wandelt. Ook andere sterren in het genre als Mark Stuart, Dave Gonzalez en Pete Anderson spreken steeds boordevol lof over deze gevestigde waarde in het countryrockgenre.

Zijn muzikale performance wordt vergeleken met Buck Owens, Waylon Jennings, Willie Nelson, Merle Haggard en Gram Parsons maar ondanks het feit dat hij inderdaad van elk van deze sterren wel iets heeft overgenomen vormt het geheel toch onmiskenbaar een eigen stijl. Onze favoriete nummers op “Turn And Fade” zijn de gelijknamige titeltrack, country tearjerker “If You’re Going Through Hell”, het bijna 9 minuten durende maar overal schitterend blijvende “Pale Blue”, het zachtjes rockende “Blue Side Of the World”, het nostalgisch terugblikkende “Radio 1965”, de intrigerende ballad “Tonight” en het rockende slotnummer “Wishing I Was Here Tonight”.

Wij hebben tijdens het beluisteren van de cd en het schrijven van deze recensie alvast met volle teugen genoten van “Turn And Fade” en staan te allen tijde open om spoedig nieuw werk van deze professionele countryrocker in onze bus te mogen ontvangen. Ik ga het schijfje nog maar eens van vooraf aan laten spelen, kwestie van het gelukzalige gevoel dat het opwekt nog wat te verlengen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: 326 Records

Distr.: Sonic Rendezvous