49 SWIMMING POOLS – TRIUMPHS AND DISASTERS, REWARDS AND FAIRYTALES
Een Fransman die Engels zingt, het zal in onze ogen altijd een wat rare combinatie blijven. Met singer-songwriter Emmanuel Tellier die onder het pseudoniem ’49 Swimming Pools’ pleegt op te treden en platen uit te brengen hebben we alweer een duidelijk herkenbare vertolker van Engelstalige nummers met een vet Frans accent.

Samen met zijn vrienden Fabien Tessier op accordeon en drums en Etienne Dutin op elektrische en akoestische gitaar brengt Tellier op hun in de Loire-vallei opgenomen album “Triumphs And Disasters, Rewards And Fairy Tales” bij Americana aanleunende folk- en popsongs in analogie met hun muzikale voorbeelden Sparklehorse, Wilco, Flaming Lips en The Beatles.

Het idee voor dit project dateert al van enkele jaren terug toen in 2007 besloten werd om 12 door Emmanuel Tellier achter de piano geschreven songs uit te werken en op deze cd te verzamelen. De werkelijke opnamen duurden amper twee weken in de studio. Tellier heeft al een jarenlang verleden in de popmuziek als lid van de formatie ‘Chelsea’ waarmee drie albums werden uitgebracht. Daarna speelde hij nog in de groepen ‘Melville ‘ en ‘”LaGuardia’ waar telkens één album van verscheen.

Deze eerste volwaardige eigen plaat bestaat dus uit 12 composities die nergens storend werken maar jammer genoeg ook niet echt beklijven. Het klinkt allemaal heel braafjes en gepolijst en bevat geen uitschieters die je binnenkort in de hitlijsten mag verwachten, zelfs niet in Frankrijk zelf. In de enkele songs waar wat elektronica aan te pas komt zijn we geneigd om onze oortjes wat meer te spitsen (“Harpsichords” en “Lights Of Spain”) en ook de op Beatles en John Lennon geïnspireerde pianopopliedjes als “The Goodbye Song”, “The Devil Says” en “To The Dreamers” klinken best aangenaam, maar blijven toch weinig originaliteit exposeren.

Onze eindconclusie blijft daarom toch eerder gematigd, deels omwille van de te vaak storende Franse accenten in het Engelstalige gezongen woord en anderzijds omwille van de te vlakke, zoutloze muzikale arrangementen zonder ook maar één opvallende uitschieter.

(valsam)

 

Artiest info
   
 

Label: ELAP Music

Distr.: Munich Records