HAMILTON LOOMIS - LIVE IN ENGLAND

De Texaanse Hamilton Loomis, een ontdekking en vriend van de onlangs overleden Bo Diddley, is iemand voor wie we al een boontje hebben sinds zijn debuut "All Fired Up", nu net tien jaar geleden. Het was echter met zijn in 2003 verschenen "Kickin It" dat hij zich echt in de kijker plaatste, meteen ééntje voor mijn top 5 van 2003 en toen wat later "Ain't Just Temporary" verscheen wisten we zeker dat we met een van de vernieuwende bluesartiesten van de laatste jaren te maken hadden.

Samen met Sean Costello was hij voor ons een van dé bluesgitarist van de nieuwe lichting. Deze twee brachten door hun aparte benadering van het wat aftandse bluesgenre, nieuw leven in deze muziekstijl. Spijtig genoeg blijft Hamilton nu alleen over van dit tweetal. Zijn funk en soul infusie zorgt ervoor dat zijn blues fris en jeugdig klinkt, en al is het dan een live cd, met natuurlijk her en der tracks die je kent van de vorige cd's, toch is dit geen bezwaar, want het is net die live sfeer die dit soort muziek naar een nog hoger niveau tilt.

Met "Pull Strings" zitten we al meteen in de funksfeer. De knappe sax neemt even de hoofdrol in deze instrumental, tot dat Hamilton overneemt en in een soort duel gitaar/sax laat horen wie werkelijk de baas is. "Workin Real Hard" de opener van die heerlijk sterke cd "Kickin It" volgt en meteen weet je ook dat Hamilton wel degelijk zingen kan, naast overheerlijk gitaar spelen. Zijn stem lijkt wel van rubber, heerlijk elastisch en vol veerkracht, dat wisten we al, maar live is ze, zo blijkt, net zo goed als op die studiotracks.

Wat bovendien mooi meegenomen is, is dat de geluidskwaliteit naar live normen uitstekend is. Song na song verbaas je je over de tracks, nergens een inzinking of zwakkere song. "What It Is"... heerlijk met die sax van Stratton Doyle, duidelijk hoorbaar een volgeling van Junior Walker. De extra toets op mondharmonica van Loomis maakt het nummer perfect.

"No, No, No", nog een van mijn lievelingstracks uit "Kickin It" maar hier, in de live versie een song die door de jaren aan sterkte won. Die gitaar, die stem, uitmuntend.. Er volgt ook nog een tribute aan Bo Diddley, de medley "Bo Diddley/Who Do You Love". We kunnen natuurlijk vol lof elke song blijven beschrijven, maar laten jullie dit verder zelf ontdekken. Wat we je echter nog wel willen meegeven is dat we hier met een pretentieloze, maar heerlijk fris klinkende hedendaagse bluescd te doen hebben, waarover we zeer enthousiast zijn.

Bluesrock is dit zoals we hem wél graag horen. Als hij wat vroeger verschenen was had hij nog net mijn top tien van dit jaar kunnen afsluiten, maar daarvoor is het net te laat, spijtig genoeg. Hopelijk zien we hem vlug op een podium in de buurt.

(RON)

Thursday, Nov 4th - Tobakken - Esbjerg , Denmark
Friday, Nov 5th - BluesDage Posten - Odense , Denmark
Saturday, Nov 6th - Blueskartellet - Horsens , Denmark
Sunday, Nov 7th - café De Witte Bal in Assen, Holland
Friday, Nov 12th - Tenby Blues Festival, Pembrokeshire, Wales
Sat., Nov 13th - Carlisle Blues Festival, Carlisle, England
Friday, Nov 19th - Garston Royal British Legion, The Avenue, Woolton, Garston, Liverpool


Indien U interesse heeft om HAMILTON te boeken kan u terecht bij Dominique Cranshoff: swappingblues@yahoo.com 

Artiest info
Website  
Myspace  

Label: Ham Bone Records

video