RON HACKER AND THE HACKSAWS - BURNIN'

Naamgenoot Ron Hacker was op muzikaal gebied een laatbloeier, hij nam zijn eerste gitaarlessen namelijk pas op zijn 27ste. Fred Mc Dowell noemt hij zijn voornaamste voorbeeld, maar ook Elmore James, Lightnin Hopkins, Yank Rachel en als moderne leermeester, de oudere R.L. Burnside op het einde van zijn carrière. Wie de kans had "White Trash Bluesman" te lezen, het leuke boek dat het verhaal vertelt van Ron's bewogen jeugd, weet dat hij voor het eerst de blues had op zijn elfde, toen hij betrapt werd samen met een vriend tijdens het leeghalen van parkeermeters. In de jeugdgevangenis waren zijn begeleiders twee jongere zwarten, die weg waren van de muziek van de Chess stal, en zo raakte ook Ron in de ban van blues via de LP's van Muddy, Buddy, Jimmy Reed en Howlin Wolf die hij daar kon beluisteren.

Later kreeg hij de kans om van één van zijn voorbeelden, Yank Rachel, eigenhandig les te krijgen om zo de fijne kneepjes van de Delta blues uit eerste hand aan te leren en zijn gitaarspel, hoofdzakelijk slide, te verfijnen. Het resultaat mag er dan ook zijn, Ron is een meesterlijk slide gitarist, die zijn nummers meestal op een vertellende manier van rake, soms humorvolle teksten voorziet. Zijn stem is ruig en doorleefd en past perfect bij die bijtende slideklanken.

"Burnin' " verscheen eerder in 2003 voor Hacksaw Records, is dus een re-release door het Blue Skunk label en laat een combinatie van minder bekende oudere bluesstandaards en eigen nummers die autobiografisch zijn horen. Nummers met titels als "Prison Mind" en "Mailman Blues" zeggen hierbij voldoende. Wat hij met de covers doet is ook wel origineel te noemen, zo is de ZZ Top klassieker "Fool For Your Stockings" waarvan hij een pure bluessong maakt, terwijl Sleepy John Estes "Broke & Hungry" dan weer klinkt alsof dat van een van de eerste ZZ Top platen geplukt is. Anderzijds speelt hij de Elmore James song "Stranger Blues", het enige nummer dat Elmore steeds speelde zonder slide, net wel mét.

Dit is blues gebracht zoals de eerste bluesartiesten als Muddy Waters en Howlin Wolf, die als eersten de overschakeling maakten van akoestisch naar elektrisch versterkt, ze brachten. Ze speelden hun pure Delta en Chiicago blues net zoals vroeger, alleen werden de versterkers op volle kracht gezet en kreeg die ruwe en rauwe emotie nog meer zeggingskracht. Ron Hacker doet net hetzelfde, pure rauwe emotie in zowel stem als gitaar ...let's groove!

(RON)


 

Artiest info
Website  
Label: Blue Skunk Music
 

video