ANNA COOGAN – THE NOCTURNAL AMONG US

Twee weken geleden viel het album “The Nocturnal Among Us” van de in Seattle, Washington wonende Anna Coogan in onze bus. We hadden eerder al van deze jongedame gehoord toen ze bluegrass & countryplaten als “Glory” (2004) en “Sleepwalker” (2007) uitbracht onder de groepsnaam ‘Anna Coogan And North 19”. Toen die groep er mee ophield trok ze nog een tijdje alleen de wereld rond als voorprogramma van Lambchop, Reamonn en Fred Eaglesmith.

Anna Coogan is een creatieve en hardwerkende singer-songwriter die in haar teksten een zinvolle boodschap probeert mee te geven aan de luisteraars. Voor “The Nocturnal Among Us” selecteerde ze 11 nummers uit haar steeds groeiende songboek die ze samen met producer JD Foster (Calexico, Richmond Fontaine) in de studio ging vereeuwigen voor dit eerste echte soloalbum.

Tekstueel horen we reflecties over het leven, de liefde en de dood; songs die Anna Coogan schreef in de voorbije twee winters waarbij de duistere, regenachtige periode van het jaar een onuitwisbare stempel op de nummers heeft gedrukt. Of ze daarbij autobiografisch schrijft is niet helemaal duidelijk, maar soms klinkt de ‘tristesse’ in de liedjes wel erg geloofwaardig en persoonlijk. Als kersvers gehuwde zou je echter eerder optimistische klanken van deze zangeres mogen verwachten.

Voor ons echter niet gelaten want het levert voortreffelijke songs op en maakt van “The Nocturnal Among Us” een heel aangenaam beluisterbare plaat waarin we soms flarden van Shawn Colvin, Jann Arden en Natalie Merchant lijken terug te horen.

Wij smelten langzaam weg bij “Back To The World”, het uptempo en quasi vrolijk gezongen nummer “Dreaming My Life Away”, het sober gebrachte “Holy Ghost Of Texas”, “Crooked Sea” en ”Take The Sky And Run” (twee schitterende break-up songs), de liedesliedjes “Love Again” en “Coins On Your Eyes”, het aan een veel te jong gestorven vriend opgedragen “So Long Summertime” en de wat droeve titeltrack “The Nocturnal Among Us”.

Steeds opnieuw valt de loepzuivere zangprestatie van Anna Coogan op, naast de maturiteit van de songteksten die tot nadenken aanzetten. Dit is een uitstekende plaat in het genre en zal voor Anna Coogan de start zijn van een langdurige carrière in de wereld van vrouwelijke singer-songwriters.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby

video