JAMES DUNN – THE BED WE MADE

“Lonely American Dream” uit 2006 en “The Long Ride Home” waren de twee voorgaande releases van de uit New Jersey afkomstige, maar onlangs naar Nashville, Tennessee verhuisde singer-songwriter James Dunn. Beide albums gingen vrij onopgemerkt de geschiedenis in, misschien toch wel wat onterecht want deze rootsrocker bewijst met zijn derde album “The Bed We Made” dat hij over ruime talenten als songschrijver en als zanger beschikt.

Op deze nieuwe plaat staan 10 songs die relaties en alles wat er daarbij mis kan gaan als centraal onderwerp hebben. Thema’s uit zijn persoonlijke ervaringen maar ook dingen die hij in de leefwereld om zich heen zag gebeuren. Dat levert niet altijd verheerlijkende songteksten op met vaak donkere thema’s die tot treurnis leiden zoals in het titelnummer “The Bed We Made” dat in zacht rockende versie als eerste cd-track fungeert en helemaal op het einde van de plaat terugkeert in een zwaarmoedige, sobere en zwartgallig gebrachte versie.

Eenzelfde droefheid vormt de ondertoon van andere songs als “Nothing Left to Say”, “Keeping Score”, de emotionele countryballad “Slipped Away” en “Our Little History”. Tussendoor serveert James Dunn echter ook ten gepaste tijde een stevige rocksong zoals in “Circle On My Map”, “Crushed By The End Of Summer”, “Roots” en “They Gave”.

Zijn eigen interesse voor de rockmuziek ontstond op de dag toen hij een vinylplaat cadeau kreeg met de titel “Born To Run”, het album van een zekere Bruce Springsteen, ook al uit New Jersey. Het deed James Dunn op bijna 26-jarige leeftijd voor het eerst naar een gitaar grijpen om er zijn eigen songs op te componeren en zo indruk te gaan maken op de mooie meisjes tijdens al gauw volgende live optredens.

Stichtende voorbeelden voor zijn muzikale carrière waren Bruce Springsteen, Jackson Browne (waar zijn stem het nauwst bij aansluit) en Chris Isaak, stuk voor stuk songschrijvers die oprechte emoties in hun teksten konden verwerken, iets wat James Dunne zelf ook altijd als belangrijkste objectief voor ogen heeft gehouden. Wij denken dat hij er met “The Bed We Made” 100% de juiste kant mee uit gaat.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

CD Baby