THE CORAL – BUTTERFLY HOUSE

Met “The Butterfly House” zijn het Britse The Coral al aan hun zesde release toe. Weinig jonge bands zullen zulke adelbrieven kunnen voorleggen als dit kwintet uit de buurt van Liverpool. Hun prijzenkast bulkt van de hits en eervolle vermeldingen met gouden en platina albums. Als je als jonge band na vier albums al een greatest hits, “The Singles Collection” kan uitbrengen spreekt dat al voor zich.

Het is net alsof The Coral met deze plaat een periode afsloot en een bladzijde omdraaide in hun carrière om bredere muzikale paden te bewandelen. Wie op zoek is naar up-tempo hits zoals hun “Dreaming Of You” of het dartele “In The Morning” moet ik teleurstellen, maar dit wil geenszins zeggen dat “Butterfly House” een minder album is dan hun vorige releases, integendeel zelfs. The Coral bouwt op hun nieuwe cd hun unieke sound, gebaseerd op hun liefde voor de sixties en de seventies, verder uit en evolueert naar een nog meer volwassen geluid dat meerdere luisterbeurten verdient. Ook qua productie werd er niets aan het toeval overgelaten als je weet dat ze verzorgd werd door niemand anders dan John Leckie, een man die zijn strepen al verdiende bij grote namen als Radiohead en Muse.

Het is zeer moeilijk om een zwak punt te vinden in het “Butterfly House” album, maar anderzijds vergt het een nog grotere inspanning om een echt topnummer naar voor te schuiven, want elk nummer heeft wel iets. Buiten categorie zijn wel de schitterende harmonische zangpartijen die verwijzen naar hun grote favorieten uit de sixties-seventies. Die linken zijn op dit album overduidelijk aanwezig, maar worden in een eigen Coral jasje gestoken. Heel verrassend klinkt de opener “More Than A Lover” in de oren, een nummer dat tegelijkertijd een wijds Western klinkt en zelfs een zeer hoog filmisch en theatraal gevoel laat binnensluipen, maar in de chorus een schitterende Beach Boys samenzang meekrijgt die ons meevoert langs Californische stranden. De opvolger “Rowing Jewel” doet je terugdenken aan het laatste folkrock werk van Midlake, terwijl het superromantische “Walking In The Winter”, met Mumford & Sons basdrum, verliefd vioolwerk en een smeuïg achtergrondkoortje ons al doet uitkijken naar de knusse, lange winteravonden. Het folkie titelnummer “Butterfly House” lijkt qua zang wel op een CSNY tribuut, terwijl “Green Is The Colour” ons meevoert naar vervlogen tijden van The Mama’s And The Papa’s.

Hartverscheurend grieft dan weer de tedere akoestische liefdesballade “Falling All Around You” in de oren, die niet meer nodig heeft dan piano, gitaar en de schitterende stem van James Skelly om onze harten te versmachten. Heerlijk fris klinkt de kleurrijke mix van de glasheldere The Byrds twelvestring gitaren gegoten in een Buffallo Springfield arrangement in “Two Faces”. Ook in “She’s Comming Around” en een geniaal harmonisch gezongen en op het einde stevig rockend “1000 Years” vinden we die surfsound terug. De afsluiter “North Parade” toont zich dan weer meer als een licht psychedelisch Beatles nummer, dat evenzeer uitblinkt in samenzang als in gitaarwerk, met een chaotisch einde dat echter eervol herneemt met een zachte pianotoets.

The Coral heeft met “Butterfly House” niet zijn meest pop of hitgevoelige album uit de grond gestampt, maar wel het meest interessante. Laat je leiden door de prachtige zangpartijen en arrangementen en The Coral’s nieuwe luisterwereld zal ook voor u opengaan.

Blowfish

 

Artiest info
Website  
 

Label: Deltasonic Records

Distr.: V2