EDDIE TURNER – MIRACLES & DEMONS

Eddie Turner liet zijn fans redelijk lang wachten op zijn nieuwe album. Het wordt door heel wat recensenten overladen met lofbetuigingen en dito sterren-gegooi. Wij kunnen slechts ten dele al deze heisa snappen. Psychedelische Blues zijn wij geneigd om deze release te omschrijven.

De op een heerlijke groove drijvende opener “Booty Bumpin” deed ons het allerbeste verhopen. In Colorado verblijft hij voor het ogenblik en blijkbaar is het er goed vertoeven want dis is vernieuwende blues zoals wij er wel eens graag pap van lusten. We denken aan Woodbrain die op hun laatste album ook net dat (gepaste) tikkeltje durf aan boord legden om de blues een 21e eeuws gezicht te geven en daar ook in slaagden, wat ze niet bewezen op hun flauwe optreden op Moulin Blues dit jaar, doch we wijken af. Terug naar het album dus: De stevige funk op “Monkey See, Monkey Do” deed ons glimlachen met zijn leuke intro en verrassende wending. Ook de ballad “I Am A Good Man” droeg onze goedkeuring weg. Maar na verloop van tijd begint Turners (overigens warme en aangename) stem wat belerend over te komen. Dat we een geeuw niet konden onderdrukken zou een stap te ver zijn geweest maar het wordt wat saai op den duur, teveel variaties op een zelfde thema mijmeren wij.

De man werd al eens vergeleken met Jimmy Hendrix en heeft ontzettend veel talent op de gitaar zoals het in twee delen verkapte titelnummer laat horen. Hij jongleert met noten en laat het nummer “an sich” ontwikkelen tot een psychedelische show en aldus een nieuw soort blues creërend. Dat gebeurt wel meer in de nummers op deze release, hij weeft verschillende genres tussen zijn composities met een grotere snelheid dan die waarmee Bert Anciaux van politieke partij wisselt. En het resultaat blijft (voor mij dan toch) hetzelfde: wat wil hij nu eigenlijk bewijzen? waar wil hij naartoe? wat gaat het volgende zijn? Begrijp ons niet verkeerd, vernieuwingen worden niet bij voorbaat door ons afgewezen maar als de geloofwaardigheid van de betrokkene in het gedrang komt blijven wij liever aan de zijlijn staan om te zien wat het uiteindelijke resultaat zal zijn.

Scheuten piano ertussen van Passarelli, uitstekend drumwerk van Mark Clark (luister maar even naar zijn bijdrage op “Mr Blues”). Passages van Jazz, het werkt af en toe hypnotiserend allemaal met zijn (zoals aangehaald) warme, aangename stem. Maar ik vrees dat we ze nog een tiental luisterbeurten gaan moeten geven voor we ons eventueel bij de schare enthousiaste adepten gaan voegen.

Dit is geen blues-cd geworden, is dit vernieuwend? dat zal wel zeker. Is dit een aan te raden album? Dat zal u voor zichzelf moeten uitmaken. Op de hoes staat Eddie wat schemerig gereflecteerd op zijn dobro afgebeeld. Net zoals het gevoel dat wij hadden na beluistering. Wij durven er ons niet goed over uitspreken. Bluespuristen zullen dit zeker niet aan hun verzameling toevoegen, liefhebbers van experimentele, blues georiënteerde, psychedelische muziek wel. Misschien behoort u tot deze laatsten?

Bluesyluc


 

Artiest info
Website  
 

Label: Northern Blues

Info: Blind Raccoon

Rootstime is partner of
BlueBridge Network International


together we´re stronger