CHATHAM COUNTY LINE – WILDWOOD

Vanuit het Amerikaanse Raleigh in de staat North Carolina werkt zanger-gitarist en songschrijver Dave Wilson al meerdere jaren aan een eigen muzikale carrière. Samen met John Teer (mandoline, viool), Chandler Holt (banjo) en Greg Readling (bas, piano, pedal steel) heeft hij tien jaar geleden de formatie ‘Chatham County Line’ opgericht en er vier cd’s mee uitgebracht, veel live optredens gespeeld en ettelijke radio- en tv-shows verzorgd.

De groep speelt bluegrass, folk en country en kende zijn ‘moment de gloire’ tijdens een uniek optreden voor het razend populaire Britse tv-muziekprogramma ‘Later…with Jools Holland’ in 2008 waar ze de affiche deelden met ‘Nick Cave And The Bad Seeds’, ‘The Raconteurs’ en ‘Bon Iver’. De aanleiding voor dat optreden was het succes van hun plaat “IV” die nu een opvolger krijgt in de vorm van hun vijfde album “Wildwood” met alweer 12 sterke melodieën, lyrische songteksten en sterke close harmony-samenzang.

De titelsong “Wildwood” is een bluegrass-countrymeezinger in pure ‘Jayhawks’-stijl en ook “Alone In New York” gaat op basis van de alom aanwezige banjo en viool verder op deze ingeslagen weg. Normaal zit er geen percussie in de muziek van ‘Chatham County Line’ en verzorgen zij de bijhorende instrumentatie enkel met snaarinstrumenten. Voor de nummers “Crop Comes In” en “Ringing In My Ears” - waar het drumwerk wordt verzorgd door gastmuzikant Zeke Hutchins (eega van Tift Merritt) - wordt een eerste keer een uitzondering op deze regel gemaakt.

‘Chatham County Line’ blijft doorheen het gehele album opnieuw trouw aan hun wel overwogen keuze voor akoestische rootsmuziek. Er werden enkele moderne, naar Texaanse country neigende songs toegevoegd zoals “Out Of The Running” en cd-afsluiter “End Of The Line”. In “Ringing In My Ears” zijn er zelfs een beetje bluesinvloeden hoorbaar.

Hun liefde voor het prille, nieuwe leven dat ze ervaren via de jonge kinderen die ook naar hun optredens komen zingen ze uit in de songs “Porcelain Doll” en het aan ‘The Everly Brothers’ herinnerende “Honeymoon”. Het sociale onrecht wordt even later ook nog aan de kaak gesteld in “Ghost Of Woody Guthrie”.

Dit muziekgenre is momenteel zeer populair, ook bij de jeugd dankzij de exploratie door groepen als ‘Mumford And Sons’ of ‘Fleet Foxes’. Waarom zou het dan ook niet eens mogen gaan lukken voor ‘Chatham County Line’, een groep die sinds meer dan één decennium aan deze stijl verknocht is.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Yep Roc Records
Distr.: Munich Records

video