KEVIN WELCH – A PATCH OF BLUE SKY
55 jaar geleden werd Kevin Welch in Long Beach, Californië geboren. In 2010 woont deze rasmuzikant in het mekka van de Americana-muziek in Austin, Texas. Tijdens zijn rijkgevulde carrière schrijf hij ontelbaar veel songs voor andere artiesten en speelde hij in diverse bands, waarvan ‘Blue Rodeo’ en ‘Blue Rose Café’ de bekendste zijn. Hij trouwde in 1978, kreeg 3 kinderen en scheidde daarna van hun moeder.

In 1990 debuteerde hij op advies van Steve Earle als soloartiest met het album “Kevin Welch” dat twee jaar later werd opgevolgd door “Western Beat”. Nog twee jaar later werd hij samen met Kieran Kane en Harry Stinson eigenaar van een eigen platenlabel ‘Dead Reckoning Records’. Hij tourde gedurende 7 jaar als lid van het collectief voor het project ‘A Night Of Reckoning’ doorheen zowat de gehele wereld.

Daarna trad Kevin Welch samen met Kieran Kane op als duo en nadien als trio met Fats Kaplin onder de groepsnaam ‘Kane Welch Kaplin’ waarmee de albums “Lost John Dean” uit 2006 en “Kane Welch Kaplin” uit 2007 tot succesvolle releases uitgroeiden.

Met “ A Patch Of Blue Sky” verschijnt nu een nieuwe soloplaat van Kevin Welch, de eerste sinds “Millionaire” uit 2001. Op deze cd staan tien door Kevin Welch geschreven Americana-composities, zeer mooie nummers die je als luisteraar een gevoel van ‘thuiskomen’ bezorgen. Fats Kaplin is ook op dit album prominent aanwezig met zijn zeer herkenbare pedal steelklanken.

De zeer doorleefde stem van Kevin Welch is uitermate geschikt voor dergelijke poëtische songs. Uitschieters op dit album zijn “The Great Emancipation”, “Andaman Sea” waarop Eliza Gilkyson in duet meezingt, “Marysville” dat hij samen met zoon Dustin Welch brengt, het schitterende, intiem gebrachte “New Widow’s Dream” dat onze eerste prijs krijgt, “Midnight And Noon” met zangeres Sally Allen in steun en de afsluitende titeltrack “A Patch Of Blue Sky” waarop naast Jackie Johnson en Preston Shannon ook zijn dochter Savannah en haar groep ‘The Trishas’ op prachtige wijze meezingen. Een gedeelde eerste plaats voor deze song dan maar.

Ook andere op country geïnspireerde songs als “Long Gone Dream” en “Answer Me That” zijn nummers die vele grote namen uit het countrygenre maar al te graag van een coverversie zouden willen voorzien. Waarmee ontegensprekelijk de continu hoge kwaliteit van songwriter Kevin Welch wordt aangetoond en u dus mag concluderen dat het aanschaffen van dit album geen enkele risico zal inhouden. U zult er zich vooral zelf een heel groot plezier mee verschaffen. Ik ga alvast nog eens met track 1 “Come A Rain” herbeginnen.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

Label: Music Road Records
Distr.: Munich Records